Hopp til innhold

Slik gir plastemballasjen miljøgevinst

Plastsøppel er en miljøversting – men brukt riktig, kan den også bidra til å redusere klimautslipp.

Gulrot i plastemballasje

Plasten rundt gulrøttene kan faktisk være positivt for miljøet om man ser på det store regnskapet.

Foto: Tor Risberg / NRK

Plast en miljøversting i naturen. Men forskere ved Nofima mener at plast som blir brukt riktig, bidrar til å redusere klimautslipp.

– Plasten er med på å beskytte produktet som agurker eller gulrøttene mot omgivelsene, og mot ting som bryter det ned. Derfor er det viktig å ha plast rundt maten, sier forsker Marit Kvalvåg Pettersen i Nofima.

– Unødvendig

I januar ble mange opprørte da en sjelden hval måtte avlives fordi den var avmagret. Årsaken viste seg å være at den hadde magen full av plastsøppel. NRK møter Anne Hemmingsen på en av Tromsøs matbutikker, og hun er en av mange som har blitt opprørte av å se bildene av gåsenebbhvalen som sultet i hjel fordi magesekken var full av plast.

– Jeg synes plastbruken rundt maten er unødvendig. Det er mye som ikke trenger å være pakket inn, som for eksempel kål og blomkål. For ikke å snakke om plastnettene, sier Hemmingsen.

Langt mer energi brukes på matproduksjon

Men skal vi tro forskerne ved Nofima på Ås, er ikke plastemballasjen på frukt og grønt overflødig. Her har de funnet ut at agurker holder seg ferske fire ganger lengre når de pakkes inn i plast. Og tall fra Bama viser at ved å pakke druer i begre, har mengden druer som ødelegges under transport blitt redusert fra rundt ti prosent til rundt to prosent.

Marit Kvalvåg Pettersen sier at det er viktig å se på det totale miljøregnskapet før man peker på plast som den største miljøsynderen

– Matproduksjon krever for eksempel fem ganger så mye energi som kreves for å produsere emballasjen.

– Viktigere å ikke kaste mat

Produksjon og transport av mat gir store miljøutslipp. Danske forskere har sett på utslipp knytta til kjeden fra maten produseres og til den havner i butikken.

Produksjonen av mat står for sytti prosent av klimabelastningen på grunn av at det brukes sprøytemidler, beslaglegger jordarealer og krever vann og oksygen. Plastemballasje utgjør i denne sammenhengen bare én prosent. Derfor er det viktigere å ikke kaste mat, mener Kvalvåg Pettersen.

– Det betyr jo at om reduserer emballasjemengden som en miljøgjerning og dette fører til at man kaster maten, så har vi jo gjort ganske mye gærent i stedet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark