Mor om fiskeriministeren: – Elisabeth er en ivrig fisker

Flere er kritisk til Elisabeth Aspaker som fiskeriminister. Foreldrene tror hun vil klare seg bra.

Elisabeth Aspaker

Norges nye Fiskeriminister heter Elisabeth Aspaker. Onsdag tok hun over sitt nye kontor.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Like etter klokken 12 kom den nye regjeringen ut fra Slottet. Statsminister Erna Solberg og finansminister i front.

Like bak fulgte Elisabeth Aspaker fra Harstad, Norges nye fiskeriminister.

– Jeg hadde aldri drømt om at jeg skulle stå her i dag. For en politiker er det å bli statsråd noe av det største man kan oppleve. Nå er ansvaret for fiskeripolitikken min, sier Aspaker.

Harstadværingen har vært stortingsrepresentant siden 2005. Den utdannede læreren også vært engasjert i Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité.

Misfornøyde fiskere

Fiskerne i Nord-Norge er ikke fornøyd med den nye fiskeriministeren.

– Denne næringa er kompleks og du må ha det nærmest i ryggmargen. Næringen krever en leder som er i stand til å ta styring i departementet fra dag en og løfte opp fiskerinæringen, sier leder i Nordland Fylkes Fiskarlag, Steinar Jonassen til NRK.

Men på slottsplassen onsdag ettermiddag holdt kritikerne seg unna. Aspakers mor, Britt, hadde tatt turen sørover for å overvære datteras største politiske øyeblikk.

– Elisabeth er utadvendt, kreativ, energisk og arbeidsom. Det er vanskelig å si om hun er egnet som fiskeriminister allerede nå. Men hun er en ivrig fisker, forteller mamma Britt.

Pappa Olav Aspaker er sikker på at dattera kommer til å gjøre en god jobb.

– Selv om vi ikke har noen direkte relasjon til fiskerinæringen i familien, så kan hun en del. I tillegg er hun veldig flink til å ta til seg kunnskap, og hun kommer garantert til å lære veldig mye. Jeg tror hun vil klare seg bra, sier han.

Tidlig krøket

Pappa Olav er selv en erfaren lokalpolitiker, med flere år bak seg i kommunestyret i Harstad.

– Jeg vet ikke hvor mye mitt politiske engasjement har hatt av betydning for Elisabeths karriere. Hun har jobbet for å komme inn på Stortinget siden gymnaset. Jeg er veldig stolt, sier han.

Tirsdag var det mye som tydet på at Elisabeth Aspaker fikk en ministerpost i den nye regjeringen. Men Olav Aspaker turte ikke heise flagget før det var hundre prosent sikkert, onsdag morgen.

– Vi skjønte tidlig at Elisabeth kunne nå langt. Da hun var ung kom en nabo og fortalte at Elisabeth ville ende opp på Stortinget.

Olav Aspaker var stolt da dattera Elisabeth ble utnevnt til fiskeriminister.

Olav Aspaker var stolt da dattera Elisabeth ble utnevnt som fiskeriminister.

Inviterer kritikerne

Og nå får Elisabeth Aspaker sitt eget kontor, som minister. Selv er 51-åringen sikker på at hun kommer til å gjøre en god jobb.

– Fiskeri er utrolig viktig for Norge og Nord-Norge. At jeg har jobbet med forskning og innovasjon tidligere tror jeg er en fin ballast å ta med seg inn når vi skal utvikle Fiskeri-Norge, sier hun.

– Jeg vil gjerne invitere dem som er kritiske til meg som fiskeriminister til dialog, så kan vi sammen meisle en fremtid for fiskerinæringa.