Slik blir helgeværet i nord

Fredag snør det i alle de tre nordligste fylkene. Men meteorologen kommer med én god nyhet til Troms, og en god nyhet til hundekjørerne i Finnmark.

Uvær i Tromsø

Fredag har snøbygene tatt godt tak, også i Tromsø.

Foto: Simen Follesø Røiseland / NRK

Snøbygene har gjort sitt inntog i Troms, og gir nytt påfyll til vinteren. På fredag er hele fylket dekket av snøbyger, selv i indre strøk som på Bardufoss.

– I ettermiddag kan vinden øke opp mot liten kuling, og i kveld kommer det inn en kaldfront som gir sørvestlig stiv kuling. Temperaturen vil komme over null grader, med snø og sluddbyger. Ved kysten kan nedbøren også falle som regn, sier statsmeteorolog Ine Therese Pedersen.

Den samme værtypen regjerer i Nordland fredag. Selv om vinden er litt mer laber på formiddag, er det sludd og snøbyger også her.

Ordentlig ruskevær på Svalbard

Og heller ikke Spitsbergen slipper unna uværet, her blir det nemlig enda verre enn hva Troms-folket må slite med.

Et lavtrykk gir både snø, dårlig sikt og mye vind fredag. Til ettermiddagen kan det bli både nordlig liten storm, spesielt i østlige områder.

– Det bli snøbyger, snø og snøfokk, og temperaturen faller betydelig, helt ned til 20 minusgrader i Longyearbyen.

På lørdag fortsetter både vinden og snøbygene på Svalbard.

(Artikkelen fortsetter under)

Se de siste bildene med emneknaggen #nrktroms på Instagram:

Laster innhold, vennligst vent..

Medvind for hundekjørerne

I Finnmark er helgeværet kanskje litt ekstra spennende. Finnmarksløpet står på trappene, og da er det nok mange hundekjørere som er spente på hva som venter dem. Ikke bare hundenes form, men kanskje like mye hva slags vær de må kjempe seg gjennom.

I vestfylket våknet mange til snøbyger fredag. Men over store deler av fylket er det pent vær fredag.

Fredag kveld sklir en kaldfront inn over både Finnmark og Troms. Det gir stadig økende vind og synkende temperaturer. I vestlige strøk blir det snøbyger.

– Det blir fortsatt en del vind lørdag. Det blir snøbyger, men når det gjelder Finnmarksløpet blir det nok medvind for deltakerne. Utover ettermiddagen og kvelden lørdag trekker bygene også inn til indre strøk, sier Ine Therese Pedersen.

Bedring på søndag

Når kaldfronten treffer Troms fredag kveld, vil temperaturen synke. Bygeværet vil fortsette både utover fredag og på lørdag.

– Men på søndag er det håp, med avtakende byger utover dagen og mer gløtt av sol. Så det kan bli en ganske fin dag, sier meteorologen.