Slik ble barnehageansatt avslørt

TROMSØ (NRK) Politiet dro direkte til barnehagen i Tromsø for å pågripe mannen etter at foreldre slo alarm for to uker siden. En beredskapstelefon avslørte flere overgrep.

Politihuset i Tromsø

Overgrepssaken blir etterforsket av politiet i Tromsø, hvor siktede sitter varetektsfengslet.

Foto: Tom Søbstad / NRK

Den overgrepssiktede mannen i 30-årene innrømte da flere overgrep mot barnehagebarn.

– Vi mottok en bekymringsmelding 6. mai fra foreldre som har et barn i barnehagen. Innholdet gjaldt overgrep i barnehagen og var av en slik karakter at vi valgte å gå til direkte pågripelse av den antatte mistenkte, sier politioverbetjent Yngve Myrvoll ved Troms politidistrikt til NRK.

Mannen ble pågrepet i barnehagen, og etter pågripelsen har politiet siktet ham for seksuelle overgrep mot elleve barn. I morgen vil politiet fengsle ham i fire uker. Mannen har erkjent straffskyld for forholdene i den opprinnelige siktelsen.

– Vi ønsker ikke å kommentere saken utover at vi har tillit til politets etterforskning, sier bistandsadvokat Annichen Rye-Holmboe, som representerer i underkant av ti barn.

Telefon avslørte flere overgrep

Etter at kommunen opprettet en beredskapstelefon for foreldre og pårørende i forrige uke, har politiet avslørt flere forhold.

Tromsø kommune opplyser om at beredskapstelefonen (901 23 812) er tilgjengelig fra kl. 8 til 20.

Politioverbetjent Yngve Myrvoll
Foto: Erling Bjørklund / NRK

– Vi fikk rundt syv henvendelser på denne telefonen. Noen av disse henvendelsene førte til at det var nye tilfeller som ble oppdaget. I forbindelse med et informasjonsmøte for foreldre og pårørende i går, så har vi utvidet denne tjenesten utover denne uka, sier Svein Arne Johansen, utdanningsdirektør i Tromsø kommune.

Politiet sier de forventer å finne flere overgrepsofre fordi det fortsatt er tidlig i etterforskningen. Siktede har jobbet ved barnehagen i åtte år, men politiet vil ikke gå ut med når overgrepene har funnet sted.

– Det er stor sannynlighet for at vi avdekker flere overgrep. Det vi gjør fremover er å fortsette med dommeravhør av flere barn og avhør av foresatte, sier Myrvoll.

Avhører 29 barn

Totalt er 14 barn avhørt av dommer på barnehuset i Tromsø og ytterligere 15 skal avhøres de neste dagene.

– Det kan være barn som har sett ting og barn som vi er usikre på om er utsatt for noe. Det er en konkret tilnærming til hver av de 29, sier Myrvoll.

Politiet har beslaglagt flere lagringsenheter og gjort funn av bilder av barn i seksualiserte posisjoner.

Undersøker nettverk

– Vi er i gang med nya avhør av siktede, og det er datamateriale som ikke er ferdigidentifisert. Det er snakk om flere datalagringsenheter vi skal gå gjennom og derfor er det grunn til å tro at det er flere fornærmede, sier Myrvoll.

Fungerende politimester Einar Sparboe Lysnes sier de undersøker om mannen kan ha delt barneporno:

– Vi har ikke konkrete opplysninger rundt det, men gjør alt som er mulig innenfor dagens teknologi for å finne ut om det som ligger på er delt.