Hopp til innhold

Slakter ordførerkandidats Mao-hyllest

Rødts ordførerkandidat i Tromsø, Jens Ingvald Olsen, får kraftig kritikk for å hylle Mao som en stor leder. Olsen svarer at det dannes et skrekkbilde av han som ordfører.

Halvor Eifring

Halvor Bøyesen Eifring mener det er historieløst og grusomt av Rødts ordførerkandidat i Tromsø, Jens Ingvald Olsen, å hylle Mao.

Foto: Chun-hsi Lu

Partiet Rødt gjorde et brakvalg i Tromsø, og fikk 14,4 prosent av stemmene. Rødt har allerede krevd ordførerkjedet eller fjerning av byrådet. Dermed kan partiets førstekandidat, Jens Ingvald Olsen, bli den nye ordføreren i ishavsbyen.

Samme mann karakteriserte på valgdagen Mao Zedong som en stor frigjøringsleder for Folkerepublikken Kina som bidro til å løfte hundrevis av millioner ut av fattigdom.

Jeg anser ikke at Mao var en despot. Men han gjorde store feil under utviklingen av Kina, og på den måten forårsaket han at mange mistet livet, sa Olsen til Dagbladet.

Mange Kina-eksperter har derimot et mer kritisk syn på den kommunistiske revolusjonslederens industrialiseringsprosjekt, «Det store spranget», som de mener førte til historiens største sultkatastrofe.

– Historieløs og grusom uttalelse

Professor i moderne kinesisk ved Universitetet i Oslo, Halvor Bøyesen Eifring, synes det er tragisk at en kandidat – med slike uttalelser – kan bli ordfører i Tromsø.

– Det er en historieløs og grusom uttalelse. Det finnes mange hendelser og forhold som historikere strides om, men de aller fleste historikere er enig om at Maos politikk førte til forferdelige lidelser, sier Eifring til NRK.

Flere hundre millioner kinesere fikk et bedre liv etter Maos regime, mens prisen mange betalte var skyhøy under hans styretid mellom 1949 og 1976.

Hans politikk førte trolig til at mellom 30 og 70 millioner kinesere ble ofre for sultkatastrofen.

Jens Ingvald Olsen

Jens Ingvald Olsen og Rødt gjorde brakvalg i Tromsø. I etterkant har Olsen fått kritikk for sine utsagn om Mao Zedong.

Foto: Arild Moe

– Ingen god start

Olsens betraktninger av Mao fikk også spaltist Skjalg Fjellheim til å reagere.

– Å begynne med å bagatellisere djevelskapen i gamle kommunistiske diktaturer er slett ingen god start, skrev Fjellheim i en kommentar i Nordlys tirsdag.

– Ønsker Olsen å bli ordfører i Tromsø, må han forvalte denne rollen med takt og tone, mener Fjellheim.

Kommentaren fikk mye oppmerksomhet, og delt mottagelse i sosiale medier. Mange støttet Fjellheim, mange støttet Olsen.

Olsen: – Bagatelliserer ikke

Torsdag sier Olsen til NRK at han ikke bagatelliserer millioner av mennesker som sulta, ble undertrykt og døde under Maos styre på slutten av 50- og 60-tallet.

– Dersom Eifring mener keiserdømmet heller burde bestå, at det var feil å slåss mot den japanske okkupasjonen og opprette folkerepublikken, slik at hundrevis av millioner kinesere ble løftet ut av sult og bunnløs fattigdom, får han stå for det, sier Olsen til.

Til det siste minner Eifring om at keiserdømmet falt i 1911, lenge før Maos styretid.

– Krigen mot japanerne var som kjent også over i 1945, fire år før Mao kom til makten, sier han.

Den nederlandske historieprofessor Frank Dikötter regnes som en av de fremste forskerne på «Det store spranget». Ifølge Dikötter var ikke sultkatastrofen forårsaket av tørke eller oversvømmelser, men av en villet politikk fra Mao og kommunistpartiets side – og de skal ha visst hva som foregikk over hele landet.

I tillegg beordret Mao at flere millioner mennesker skulle henrettes både under oppgjøret med høyreavviket i 1957, og ikke minst under den såkalte «kulturrevolusjonen» fra 1966–1976.

Skjalg Fjellheim

Spaltist Skjalg Fjellheim i Nordlys synes ikke ordførerkandidatens syn på Mao er passende for en kommende ordfører i Tromsø.

Foto: NRK

– «Fantasifortelling»

Olsen svarte onsdag på kritikken fra Fjellheim i et blogginnlegg, hvor han beskylder spaltisten for forsøk på karakterdrap, og viser til det han kaller en «fantasifortelling» om, og et «skrekkbilde» av ham i ordførerstolen i Tromsø.

– Poenget mitt var å påpeke at Mao var et menneske, og ikke en ufeilbarlig Gud, skriver Olsen i sin blogg.

Han understreker at han tar fullstendig avstand fra alle angrep på sivile og alle former for brudd på grunnleggende menneskerettigheter.

– Ikke Rødts ansvar

– Jeg må imidlertid på ære og samvittighet si at hverken jeg eller Rødt hadde noe ansvar for det som skjedde i Maos Kina, skriver Olsen.

Han mener Fjellheim i sin kommentar utelot å gjengi hele sitatet fra Dagbladet-intervjuet. Olsen sier han er åpen for å diskutere utviklingen i Kina i en annen sammenheng.

– Det var naturligvis ikke hverken tid eller rom for å utdype på en grundig måte hva som har skjedd i Kina fra 1920-tallet til nå, skriver Olsen om Dagbladet-intervjuet.

I en artikkel i Nordlys, som også er publisert onsdag, er Skjalg Fjellheim intervjuet om kommentaren sin.

– Ramaskrik

Fjellheim understreker at han har stor respekt for som politiker, men at Olsen også må huske at han nå med en oppslutning på over 14 prosent snakker til et langt større publikum enn sine kjernevelgere.

– Da kan han ikke komme med slike uttalelser. Det blir som om en Frp-politiker skulle si at Benito Mussolini var en stor leder som gjorde noen feil. Det hadde blitt ramaskrik om noen hadde sagt det, sier Fjellheim i Nordlys.

På forespørsel fra NRK henviser Jens Ingvald Olsen til blogginnlegget sitt, og sier han ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Rødts Jens Ingvar Olsen

Tromsøvalgets klare vinner, Rødts Jens Ingvar Olsen, fastholder etter de innledende forhandlingene med Arbeiderpartiet og SV onsdag at ordførerposisjonen er viktig.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

Flere nyheter fra Troms og Finnmark