Hopp til innhold

Skulle opptre på kongelig festivalåpning – nektes visum

Urfolksgruppa Bokoko Na Biso fra DR Kongo skulle delta under åpningen av Riddu Riddu-festivalen neste uke, men nektes nå å reise til festivalen.

Riddu Riđđu på besøk i DR Kongo.

Riddu Riddu og Regnskogfondet besøkte DR Kongo for to år siden. Nå nektes ei urfolksgruppe fra landet å delta på festivalen i Troms.

Foto: Brita Ingebritsen / Regnskogfondet

Urfolksgruppa Bokoko Na Biso har fått visumsøknadene sine avslått av Schengen-myndighetene.

Gruppa skulle delta under åpningen av festivalen. Det er dronning Sonja som i år foretar den offisielle åpningen av Riddu Riddu.

To avslag

Festivalen har planlagt å få urfolksgruppa på besøk siden de for to år siden besøkte urfolket under en festival i hovedstaden i Den demokratiske republikken Kongo.

Dette gjorde de sammen med Regnskogfondet, som også har engasjert seg i å få gruppa til Manndalen i Troms neste uke.

– I år skulle vi endelig få urfolksrepresentanter fra DR Kongo hit, men de har nå fått to avslag på visum. Det er kjempetrist, sier festivalsjef Karoline Trollvik.

Karoline Trollvik, festivalsjef på Riddu

Karoline Trollvik, festivalsjef for Riddu Riddu.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Det første avslaget kom 28. juni. De fikk ikke klage, men beskjed om at de måtte søke på nytt. Ny søknad ble levert 3. juni og avslaget kom i går, 6. juli.

– Viktig del av festivalen

Ifølge festivalsjefen er grunnen til visumavslagene at personene «ikke kunne demonstrere tilstrekkelig fast inntekt, eller at de levde som profesjonelle dansere».

– Gruppa skulle komme hit og formidle sin kultur. De skulle holde konsert, men også være delaktig i barne- og ungdomsprogrammet. De var en viktig del av årets festival, sier festivalsjefen.

Har håp

Nå bistår Utenriksdepartementet i arbeidet med å behandle visumsøknadene på nytt. Men det er høyst usikkert om gruppa får mulighet til å reise til Kåfjord.

– Vi har ennå håp, men nå må vi jobbe hardt for å finne et alternativ, sier Trollvik.

Hun mener saken viser at det er vanskelig for alle urfolk i DR Kongo å reise ut av landet.

– Vi er en seriøs aktør som ønsker å invitere dem hit. Det er rammer rundt reisen og vi samarbeider med Regnskogfondet om dette. Det er synd at de som har behandlet saken ikke har orientert seg om saken. Det er veldig beklagelig.

Skuffet

Fungerende leder Sentral Afrika-avdelingen i Regnskogfondet, Gunnell Sandanger er skuffet.

– Vi har jobbet i to år med å forberede dette. Vi har ingen tro på at denne urfolksgruppen ville stikke av fra festivalområdet. Våre partnerne også opptatt av at ingen hopper av, fordi det går ut over alle på sikt. Dette er tenkt gjennom på forhånd, sier Sandanger til NRK.

Det er urfolksnettverket DGPA i DR Kongo som har jobbet med å sette sammen gruppa med dansere og musikere som skulle til Riddu Riddu.

Dette er en organisasjon som Regnskogfondet lenge har samarbeidet med. Lederen i DGPA har vært i Norge tidligere og var den eneste som fikk visum av de ni som søkte.

Ifølge Gunnell Sandanger er visumsøknaden levert i god tid. Den ble levert 24. mai, både på nett og fysisk. Man må fysisk levere søknaden i Kinshasa, samt pass, invitasjonsbrev, flybilletter og bevis på retur. Selve søknaden behandles i Belgia.

Utenriksdepartementet kan ikke hjelpe

I en e-post fra kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen i Utenriksdepartementet skriver hun at de forstår skuffelsen, men at departementet ikke har noen rolle i behandlingene av søknader om Schengen visum.

– Mange av våre utenriksstasjoner behandler og fatter vedtak i slike saker. Det er UDI som er faglig overordnet, og eventuelt klageinstans i visumsaker som behandles av utenriksstasjonene.

Svendsen skriver at siden Norge ikke har utenriksstasjon i Kongo er vi representert av et annet Schengen land, i dette tilfelle Belgia. Det betyr at søknader fra personer i Kongo som vil besøke Norge, blir behandlet og avgjort av belgiske myndigheter. Det er også belgiske myndigheter som er klageinstans i disse sakene, derfor kan ikke norske myndigheter påvirke belgiske myndigheters vurdering i konkrete enkeltsaker.

– Vi kjenner ikke innholdet i disse sakene, og kan derfor ikke uttale oss om hvorfor visum ikke er innvilget, skriver kommunikasjonsrådgiveren i Utenriksdepartementet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark