NRK Meny
Normal

Båtforening fortviler:– Det er helt utrolig frekt

Dumping av skrot har blitt et stort problem for båtforening i Harstad. Eierløse campingvogner og gamle båter tar knekken på økonomien.

Svein Ole Karlsen

Havnesjef i Hagan båthavn, Svein Ole Karlsen, er oppgitt over forholdene og har i lang tid forsøkt å få fatt i dem som bruker båthavna som søppelplass.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Se her, sier en lettere fortvilt havnesjef i Hagan båthavn, Svein Ole Karlsen, og peker på en utrangert campingvogn uten kjennetegn.

Inne i vogna som er totalt ramponert, ligger det gamle dekk, en varmtvannstanke, et toalett, noen vinduer og trematerialer.

Søppel i campingvogn

Dette er bare litt av søppelet som ligger i campingvogna som er forlatt på båtforeningens eiendom

Foto: Nils Mehren / NRK

– Vogna ble plassert her for en måned tid siden, full av søppel og ikke i stand til å bli trukket noen steder. Det er vanskelig å finne ut hvem som eier den, men det skal jeg nok klare, sier en oppgitt havnesjef.

– Et kjempestort problem

Det er blitt et problem for de tillitsvalgte i båtforeningen som jobber på frivillig basis at folk bare tar seg til rette og plasserer gamle båter og campingvognen på området.

– Det er et kjempestort problem. Vi blir belastet økonomisk for å bli kvitt disse vognene som bare blir plassert her, sier Karlsen til NRK.

Deler av området ser ut som en søppelplass. Gamle campingvogner er en ting, men på Hagan båthavn er det også herreløse gamle plastbåter som ingen lenger tar ansvar for.

– Det er helt utrolig. Tenk at de bare legger det ifra seg sånn. Det er frekt rett og slett.

Svein Ole Karlsen

Svein Ole Karlsen er bekymret over hvor dyrt det er å bli kvitt det eierløse søppelet.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Det blir minst 50.000 kroner

Det finnes ingen returordning for gamle store plastprodukter som båter og campingvogner. Men det har vært fremmet flere forslag om vrakpant for slike gjenstander.

Så lenge det ikke finnes vil det kunne koste masse penger å levere slikt skrot til avfallsselskap.

– Med alt fra dekk til maling blir det en del spesialavfall. Det er vanskelig å si hva det vil kose oss å bli kvitt dette. I hvert fall 50.000 kroner, forteller Svein Ole Karlsen.

Står ikke oppført i register

– I tillegg må vi leie bil for å få det kjørt bort, og det er slett ikke billig å få det levert inn til Hålogaland Ressursselskap. Bare for å bli kvitt en liten plastbåt må vi ut med flere tusen kroner, forteller han.

Et annet problem er at båtforeningen ikke finner fram til dem som eier gamle båter fordi de ikke står oppført i noe småbåtregister.

– Her ser vi en gammel plastbåt som vi ikke har noe eier til heller. Vi vet ikke hvem det kan være sin. Helt henslengt, og den har vært her i noen år. Nå holder vi på med rydding for å få sortert litt, sier Hagen.

Rød båt

Denne båten er bare en av flere med ukjent eier

Foto: Nils Mehren / NRK