Hopp til innhold

Skrev om fjellturer, samer, tyske soldater og lauvmakkangrep

Brevene fra den unge Cora Sandel ble i dag åpnet.

Cora Sandels brev

Brevene som Cora Sandel skrev da hun var 17 til 23 år gammel.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

De har ligget nedlåst i en bankboks i Tromsø i 50 år. Men i dag ble brevene fra den kjente forfatteren Cora Sandel endelig åpnet.

– Det var langt flere brev i pakken enn jeg hadde trodd, sier litteraturforsker Henning Wærp, mens han forsiktig tar innholdet i nærmere øyesyn.

Brevene er ført i pennen av Sara Fabricius, som senere tok kunstnernavnet Cora Sandel.

Hun var født i Christiania, men flyttet som tolvåring til Tromsø, byen som gav henne inspirasjonen til «Alberte»-trilogien og «Kranes Konditori».

De nevnte brevene er datert 1898-1903, og er skrevet til barndomsvenninnen Elisabeth Sinding-Larsen i Christiania.

– Man kjenner igjen språket fra hennes litterære verker, forteller Henning Wærp.

Åpning av Cora Sandels brev

Konstituert byarkivar Johanne Lunga, biblioteksjef Paul Henrik Kielland og litteraturforsker Henning Wærp leser nysgjerrig Cora Sandels håndskrevne brev.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Var glad i å gå på tur

Brevsidene er tettskrevne og inneholder ved første øyesyn skildringer av en ung kvinnes dagligliv i Tromsø.

Hun skriver om at hun misliker husstell, om et tysk krigsskip som besøker Tromsø, om samene som samler rein og til og med om lauvmakkangrep. Brevene avslører også at Cora Sandel var turglad.

– I juli 1899 gikk hun til Tromsdalstind. Hun gikk sent om kvelden og var nede igjen først neste morgen. I brevet beskriver hun den vakre utsikten. Hun skriver også at hun skal til Lyngen i to uker, forteller Henning Wærp.

Cora sandel

Hun var døpt Sara Fabricius, men tok i voksen alder kunstnernavnet Cora Sandel.

Men etter hvert som tiden går, så endrer ordlyden i brevene seg. Den lystige tenåringen blir voksen og lei av tilværelsen i ishavsbyen.

I 1902 skriver Cora Sandel at hun føler seg som «en fugl i bur». Ikke lenge etter flytter hun sørover igjen.

Skal oppbevares ved nasjonalbiblioteket

Tromsø bibliotek fikk brevene i eie på sekstitallet, og med en klausul om at brevene ikke skulle åpnes før etter 50 år. Den klausulen har biblioteket overholdt, uten å vite hvem som lagde klausulen, eller hvem som faktisk gav brevene til biblioteket.

En lapp i brevbunken avslører at det var Cora Sandel selv som gav brevene til biblioteket og som også ba om at innholdet ble holdt hemmelig i 50 år.

Ifølge forfatteren var det nok ingen fare for at noen ville bli «såret eller støtt av kritiske bemerkninger» etter så lang tid. Hun skriver også at brevene ikke er helt komplette, men at «fremtidens forskere nok finner ut av det».

Henning Wærp

Litteraturforsker Henning Wærp er landets fremste ekspert på Cora Sandel.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Nå skal brevene skannes av biblioteket i Tromsø, før de blir sendt til oppbevaring ved Nasjonalbiblioteket.

–Men i ennå noen uker kan den spesielt interesserte ta turen til biblioteket, og med hvite hansker selv få lese brevene som Cora Sandel skrev for godt over 100 år siden, sier Henning Wærp.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark