NRK Meny
Normal

Skremte seg selv med det han skrev – nå blir det en forestilling

Bjørn Sundquist setter opp en egen forestilling om livet sitt, men er usikker på om han tør å gi seg selv frie tøyler.

Bjørn Sundquist

Bjørn Sundquist skal ha en egen forestilling på Kulturhuset i Tromsø i november.

Foto: Eskil Mehren / NRK

– Jeg hadde skrevet noe jeg var veldig fornøyd med. Så leste jeg det igjen, og det var gruoppvekkende. Jeg har litt svart humor, sier Bjørn Sundquist.

Blikket er like strengt som alltid, smilet like ungdommelig frekt og stemmen er ru som en vinterstorm. 67 år gamle Bjørn Sundquist har vært med på mye på norsk TV, film og scene. Trenger du en nordlending er nok Sundquist den første du tenker på.

Nå skal han dele noe av det han har opplevd i sin egen forestilling, «Et hælvettes liv!», ja, det skal skrives med to t-er, på Kulturhuset i Tromsø.

– Temaet blir meg selv. jeg skal koke suppe på meg selv, og krydre litt.

Hva slags krydder skal du bruke, da?

– Vi får se. Foreløpig har jeg krydret for mye, men jeg liker å jobbe sånn, så kan jeg heller kutte ned litt etter hvert.

Blander inn Shakespeare

– Jeg skal fortelle litt som folk kan kjenne seg igjen i, men også en del som de kanskje ikke er klar over. Ting fra teateret, når jeg har spilt Ibsen og Shakespeare. Kanskje skal jeg ha med litt teater i forestillingen også. Vi får se.

Premieren skal være 17. november. Sundquist har god tid. Og det har han kanskje behov for det.

Da Kulturhuset kontaktet han, hadde nemlig ikke Sundquist tro på prosjektet.

– Dette kan jeg ikke gjøre, tenkte jeg. Jeg hadde ikke lyst, jeg hadde ikke tid. I tillegg er jeg vant til å jobbe med ferdige manus. Å jobbe med noe fra grunnen av virket nesten umulig.

Bjørn Sundquist vokste opp i Hammerfest på 50-tallet, langt unna både teater og kino. I dag er Sundquist en av våre fremste skuespillere, og han forteller om et langt liv på scene og lerret. Om oppturer og nedturer. Og om den gang han drømte om å være filmstjerne i Hollywood. Programleder: Vegard Larsen. (1:8)

Se da Bjørn Sundquist var gjest i "I Larsens leilighet".

Én av de store i Nord-Norge

– Bjørn er én av de store vi har i Nord-Norge, og vi prøver jo å ha en lokal tilknytning. Vi har hatt Finn Arve Sørbøe og Ingrid Evertsen med egne show, og da var det en selvfølge å få Bjørn Sundquist på scenen. Og når vi klarer å utfordre han på ting han ikke kan, da er vi klare, sier sjef for Kulturhuset i Tromsø Eirik Smith-Meyer.

Og kanskje viser det seg at Sundquist kan likevel.

– Da jeg satte meg ned for å skrive, begynte jeg å le av mine egne ting, og tenkte at det ikke var så dumt. Jeg kommer nok til å lyge å holde på for å få det så morsomt som jeg kan, sier Sundquist.

– Dette er jo ikke et typisk stand up-show. Men bare så det er klart, så var jeg en av de første som dreiv med stand up.