NRK Meny
Normal

Skredvern holder ikke mål - 15 personer må flytte for godt

Under Storhaugen i Manndalen i Nord-Troms forbereder 15 personer seg nå på å rive husene de bor i og flytte fra området.

Skredvoller manndalen

Dette skredvernet beskytter ikke bygda. Nå må alle beboerne flytte.

Foto: Torbjørn Krane / NRK

– Det blir godt å få en tryggere hverdag, og å slippe å tenke på farene som lurer oppe i fjellet, sier geitebonde Sten Terje Solbakken.

Sten Terje Solbakken

Geitebonde Sten Terje Solbakken i Manndalen gleder seg til å komme i trygghet.

Foto: Torbjørn Krane / NRK

Familien på fire har bodd i huset i Manndalen siden 2010, men må nå rive huset og geitfjøset, og flytte. Det må også fire andre familier.

– Jeg tror vi alle er enig i at vi må flytte. Vi så det var skredforebygging her da vi flyttet hit, men når vi sjekket det opp fikk vi beskjed om at det var ingenting som tilsa at det var noe fare, sier Solbakken.

– Vi slo oss til ro med det, helt til vi ble oppringt en formiddag om at vi måtte komme på hastemøte. Da var det for sent for vår del, da hadde vi allerede bygd ut og renovert huset, sier han.

Einar Pedersen

Rådmann i Kåfjord kommune, Einar Pedersen.

Foto: Torbjørn Krane / NRK

Manndalen er nabobygda til Holmen, der politiet sist onsdag stengte et område på grunn av fare for steinsprang og snøras. NVE har nå avgjort at også Storhaugen må fraflyttes, fordi skredvernet ikke holder mål.

– Det vil koste for mye å forsterke rassikringen. De sikringstiltakene som er her tjener ikke hensikten de er tiltenkt, sier rådmann i Kåfjord kommune, Einar Pedersen.

Staten dekker 80 prosent av oppbyggingen av hus og fjøs et annet sted. Kåfjord kommune skal dekke det resterende.

Innen 2018 skal husene være revet og fjernet. Først da får de fem familiene erstatningen utbetalt.

Disse husene er snart historie:

Skredvoll Manndalen, Sten Terje Solbakken går inn i geitfjøset. Steiner på bakken.