NRK Meny
Normal

Skolen oppfordrer «Mollywood»-gutta: Ikke bruk låten!

Assisterende rektor Turid Furumo ved Kongsbakken videregående skole ber de unge låtskriverne tenke seg om. – Det er ikke lurt å spille denne låta, sier hun.

Turid Furumo

Russelåten til «Mollywood 2017» er krenkende og viser dårlige holdninger overfor kvinner, mener assisterende rektor Turid Furumo.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

«»Russegjengen «Mollywood 2017», som består av elever fra de to videregående skolene Tromsdalen og Kongsbakken, har laget en russelåt som har vakt sterke reaksjoner hos flere medelever.

Formuleringer i teksten kan oppfattes som trakassering av kvinner og homofile, og i ett av versene er det også en «drapstrussel» mot russepresident Anja Lockertsen.

Tirsdag ettermiddag innkalte assisterende rektor ved Kongsbakken, Turid Furumo de involverte elevene sine til et møte.

– Guttene beklager veldig det de har skrevet i forhold til russepresidenten. Jeg har utfordret de og sagt fra hva skolen mener, og at det er lite lurt å bruke den låta, fordi deler av teksten er retta mot russepresidenten personlig. Onsdag skal jeg snakke med de to siste guttene, så får vi se hva de velger å gjøre, sier hun.

Krenkelser

Hva syns du om teksten?

– Nå er jeg en godt voksen kvinne, og jeg reagerer kanskje sterkere enn ungdom på denne type tekst. Det går på kvinnesyn og presidenten de kanskje ikke har lyst å ha, og så ytrer de seg slik de gjør. Vi ser at det er store krenkelser i deler av teksten og det godtar vi ikke.

Furumo sier skolen nå vil jobbe i klassene, for å forebygge at elevmiljøet svekkes som følge av denne saken.

– Vi har jobba mye med holdninger og har et godt elevmiljø. Vi ønsker ikke en ny trend inn der russen begynner å splitte elevgrupper mot hverandre, sier den assisterende rektoren.

Russejenter liker ikke russelåt

Maja Sandvik Lockert, Kristin Sørensen og Sunna har ikke sansen for russelåten «Hjemmesnekk».

Foto: Eirik Hind Sveen / nrk

Ikke morsomt

Også flere av guttegjengens medruss synes russelåten går over streken.

– De burde skamme seg, sier Maja Sandvik Lockert, Kristin Sørensen og Sunna.

– Det er ikke morsomt å høre slike russesanger. Voldtekt er ikke noe å spøke med. Og det er heller ikke greit å henge ut russepresidenten og si at de skal spikre kister. Vi vil ikke at Tromsø skal bli kjent for slike russesanger, sier jentene.

Brynjar

Brynjar Johansen Isaksen på Kongsbakken videregående skole mener russelåten kun er komisk ment.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Helt uskyldig

Brynjar Johansen Isaksen deler ikke jentenes oppfatning.

– Jeg syns låta er bra. Noe av teksten er kanskje litt drøy, men det er russetid og det hører med til spillet å si noe om de andre russene. Det har skjedd før og det kommer til å skje igjen. Det er jo komisk ment og helt uskyldig, mener han.

Gjengen i «Mollywood 2017» har ikke ønsket å stille til intervju, men i en epost til NRK Troms har de forklart at teksten er ment som en type «erting» som ikke har rot i virkeligheten. Men de innrømmer at den delen av teksten som handler om russepresidenten har sitt utspring i en kronikk hun og tre medelever skrev i Nordnorsk Debatt.