NRK Meny
Normal

Tyttebærtur i Svalbard-skogen

Hva sier du til en tyttebærtur i skogen på Svalbard?

Tyttebær
Foto: Larsen, HÂkon Mosvold / SCANPIX

Det er bare snakk om tid før fjellbjørka og tyttebæra inntar Svalbards nakne landskap. Forskerne mener at temperaturstigninga snart resulterer i nye plante og -dyrearter på øygruppa i nord.

Overvinner avstanden

Leder for senteret, professor Christian Brochmann sier til nettestedet forskning.no  at Svalbards isolerte beliggenhet ikke er det største hinderet for etablering av nye arter på Svalbard.

Temperaturen viktigst

 

Svalbardnatur
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, Bjørnbakk, Jan-Morten / Scanpix

Hittil har det vært den lave temperaturen, så når temperaturen stiger kommer de nye artene til å etablere seg ganske fort.

-Dermed er det duket for store økologiske endringer når temperaturen stiger, mener Brochmann. Han leder prosjektet som har studert effekter av klimaendringer på floraen på Svalbard.

Nye innvandrere

Forskerne mener at arter som  fjellbjørk, einer og tyttebær kan etablere seg på Svalbard om kort tid.

-Det er snakk om hardføre arter. Det er flere eksempler på at de mest hardføre artene har etablert seg på Svalbard flest ganger., sier Brochmann.

Mange eksempler

Et eksempel er  reinrose.
-Den har  antakelig spredd seg til Svalbard tusenvis av ganger, oftest fra Russland, mens blokkebær har kommet både fra Russland og Grønland, forklarer Brochmann til nettstedet.

Økologiske ringvirkninger

 

rypejakt
Foto: Jan Riise Pedersen

Det er ikke bare mulig, men ganske sannsynlig at en art som fjellbjørka  etablerer seg på Svalbard når temperaturen øker, mener forskerne.

Nye planter betyr også at dyr som trives i for eksempel bjørkeskog får mulighet til å etablere seg. 

Så når tyttebærspannet er fullt er det kanskje tid for å finne fram haglegeværet og jakte lirype i Adventdalen?