Hopp til innhold

Hjelper politiet å avdekke hatkriminalitet mot homofile

– Det er mye kriminalitet mot homofile og lesbiske som ikke blir avdekket, sier Oddvar Thorbjørnsen Faltin i LLH.

Oddvar Thorbjørnsen Faltin

Oddvar Thorbjørnsen Faltin i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner har kurset Østfinnmark politidistrikt i hatkriminalitet mot homofile.

Foto: LLH

Politiet i Øst-Finnmark har fått opplæring i å avdekke kriminalitet mot homofile.

Det er Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) som holder foredrag for politiet i Karasjok, Tana, Kirkenes, Kjøllefjord og Vadsø.

– En undersøkelse viser at tre prosent av befolkningen mener seg utsatt for hatkriminalitet. Det skulle tilsi mellom 150.000-200.000 mennesker, der vi totalt har fått inn under 2.000 anmeldelser, sier jurist Oddvar Thorbjørnsen Faltin i LLH.

Hverdagskriminalitet

Ifølge Faltin dreier seg om mange typer kriminalitet.

– Jeg tror at det vi kaller hverdagskriminalitet, det som skjer hele tiden, hvor det er gjentatt trakassering, som kan være vanskelig å avdekke. Men det er like mye fordi de som opplever det ikke orker å ta det videre. De orker ikke å snakke med politiet om det. De er kanskje redde for represalier, sier Faltin.

– Før trodde jeg at alle som var utsatt for grov kriminalitet alltid ville anmelde, men nå ser vi at det ikke er tilfelle. Vi ser at folk som blir slått ned på gata og må sy, likevel ikke rapporter, fortsetter han.

– Viktig med kunnskap

Politioverbetjent Hallgeir Rushfeldt ved Vadsø politistasjon har ikke hatt hatsaker mot homofiler og lesbiske, men mener det er viktig med kunnskap.

Ifølge Faltin er det mest vanlig med offentlig trakassering og trusler.

– Det er det som skal mest til for å anmelde. Vi ser grov vold, hærverk, men også tilfeller av drap som er hatmotivert, sier Faltin.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark