NRK Meny
Normal

Skjønnheten og udyret

Vilde Øien Karlsen og Sigurd Magne Torbergsen kommer til å gjøre furore når de debuterer i «Det store julespillet» i Harstad onsdag kveld.

Nissejenta og Iskongen

SKJØNNHETEN OG UDYRET: Vilde Øien Karlsen og Sigurd Magne Torbergsen debuterer som Nissejenta og Iskongen når Det store julespillet har nypremiere i Harstad kulturhus i aften. Alle foto: Børge Hoseth

Foto: Børge Hoseth / NRK

Spesielt Torbergsen, i rollen som Iskongen, vil trolig komme til å skremme både små og store i storsalen i Harstad kulturhus når teppet går opp.

– Skummel ja. Han skremmer til og med meg når vi står på scenen sammen, sier Nissejenta Vilde Øien Karlsen til NRK.

16-åringen har kapret hovedrollen etter å ha gestaltet småroller de fire foregående årene.

Til tross for at hun skal stå på scenen i storsalen i Harstad kulturhus i tre kvelder, er hun ikke nervøs.

Se bilder:

Utfordrende

– Det blir kjempeartig. Å spille Nissejenta er jo en veldig mye større rolle enn det jeg har spilt tidligere, men nå jeg vist mer av det jeg kan. Noen av sangene jeg skal fremføre er litt utfordrende, men jeg gleder meg, sier Karlsen.

Mens Vilde Øien Karlsen har et nært kjennskap til stykket, visste Sigurd Magne Torbergsen fint lite om Det store julespillet på forhånd.

– Jeg hadde aldri sett det før, men jeg fikk tilsendt en dvd og et manus, og så var det bare å pønske ut hvordan han skal spilles. Jeg har jo fått den aller beste rollen, siden jeg får være skurken, sier Torbergsen.

Tirsdag kveld var de ferdige med den siste gjennomgangen før dagens premiere. En generalprøve som Torbergsen karakteriserer som en «oberstprøve», siden det var ensemblets første gjennomgang.

– Det var litt rusk på generalprøven i dag, men slik skal det være. Når vi står på scenen i dag kommer adrenalinet til å pumpe gjennom årene. Da skjerpes alle sanser og en blir klar til dyst. Det kommer til å gå bra.

Dansere i Det store julespillet

Over 120 små og store frivillige sørger for at det blir julestemning i Harstad, for åttende år på rad.

Foto: Børge Hoseth / NRK

Fantastisk eventyr

Regissør Bente Reibo, som overtok registolen etter Kine Hellebust for tre år siden, gleder seg til kveldens premiere. For selv om det i går kveld var litt å diskutere etter at generalprøven var ferdig, er hun trygg på at årets oppsetning blir bedre enn fjorårets.

– Selv om vi har hatt lite tid til prøver – i kveld var jo både første gjennomgang og samtidig generalprøve i ett – men det kommer til å gå kjempebra. Folk kan glede seg, for dette er et eventyr. Jeg blir imponert over alle disse dyktige frivillige, både små og store, som legger ned en formidabel innsats. Jeg håper virkelig at Harstad kommer til å ta imot dette stykket i mange år fremover. Denne produksjonen, Det store julespillet, er et fantastisk eventyr i seg selv, sier Reibo.

Bente Reibo

Bente Reibo har ennå ikke bestemt seg for om hun skal regissere stykket til neste år.

Foto: Børge Hoseth / NRK


Per-Kai Prytz, som for åtte år siden skrev det store julespillet sammen med Harald Troøyen, tror også at årets versjon kommer til å bli bra.

Trang fødsel

– Stykket hadde en trang fødsel for åtte år siden, men vi har tatt hensyn til kritikken som er kommet, og gradvis endret stykket, slik at det er blitt bedre år for år. Foran denne nypremieren har personinstruktør John Tore Fossland arbeidet mye med å få opp tempoet i stykket og på replikkvekslinga. Og med de to nye hovedrolleinnehaverne på plass – både Nissejenta og Iskongen gjør en formidabel innsats – synes jeg det ser virkelig lovende ut, sier Prytz.

Det store julespillet har siden starten i 2007 blitt sett av hele 11.800 mennesker. Honningsvågsrevyen kan vise til et større, samlet besøkstall.

Årets oppsetning har premiere i Harstad kulturhus onsdag kveld. Stykket spilles også torsdag og lørdag.