Hopp til innhold

– Havner du så dypt i denne typen snø, blir du kvalt eller slått i hjel

Leder for akuttmedisinsk avdeling på Universitetssykehuset i Nord-Norge, Mads Gilbert, mener snøskredet i Sorbmegaisa i Kåfjord ga de fem omkomne skituristene dårlige odds.

Ulykkesstedet

Her blir en av de omkomne gravd frem fra snøskredet Sorbmegaisa i Kåfjord mandag.

Foto: Privat

Mads Gilbert

Leder for akuttmedisinsk avdeling på Universitetssykehuset i Nord-Norge, Mads Gilbert mener snøforholdene ga de omkomne dårlige odds.

Foto: Håkon Iversen / NRK

– Ny kanadisk forskning viser at tidsvinduet er på ti minutter om du er helt begravet. Ved kystnære områder har snøen en annen konsistens og snøskredene er mer brutale. Det å ligge sju til ni meter under snøen og ikke bli gravd frem før etter tre timer, er den visse død, sier Gilbert til NRK.

En franskmann og fire sveitsere omkom da det gikk et skred i 14-tiden i fjellpartiet i Sorbmegaisa i Kåfjord i Nord-Troms mandag. En annen fra Sveits fikk moderate skader etter å ha blitt funnet liggende øverst i snøen.

Utlendingene ble fraktet til Djupvik med båten «Isbjørn II», som driver skiturisme i området.

Båten drives av det franske firmaet Escales Polaires , som har arrangert liknende turer i Norge siden 1997.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Snøen var som betong

Skred

Snøskredet var nesten en kilometer bredt, og de omkomne ble funnet sju til ni meter nede i snømassene.

Foto: Martin Lyngdal

På NVE sin skredvarslingsside varsom.no ble skredfaren for fjellene i Kåfjord vurdert til nivå 3 mandag. Nivå 3 er kategorisert som «markert snøskredfare».

Mads Gilbert har lang erfaring i livberging i forbindelse med snøskred.

Ifølge han er det ekstra vanskelige snøforhold nå.

– Snøen var betongaktig og kompakt slik at all luft trykkes ut. Når et Sea King kunne lande uten å synke, så sier det sitt. De beregnet 600 til 800 kilo per kubikkmeter, så da kan man jo regne seg frem til hvordan forholdene var. Havner du så dypt i snøen og ikke får rask hjelp, blir du enten kvalt eller slått i hjel. Da hjelper det ikke ned all verdens redningsaksjoner eller hva slags skredutstyr du måtte ha, sier Gilbert.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Skredutstyr gir falsk trygghet

Video Video fra skredområdet i Troms

VIDEO: Slik så det ut under bergingsaksjonen i forbindelse med snøskredet Kåfjord mandag.

Den samiske betydningen av fjellet Sorbmegaisa er «Fjellet der man lett kan forulykke».

Lokale kjentfolk NRK har snakket med advarte i går mot fjellet på grunn av forholdene.

Flere av skituristene skal ha hatt såkalt skredsekker – en anordning som blåser seg opp av seg selv i en ulykkessituasjon og som koster rundt 7000 kroner.

Gilbert mener det gir falsk trygghet.

– Jeg ser de opererer med en overlevelsessjanse på 80-90 prosent. Det er turplanlegging og forsvarlig løypevalg som er det eneste sikre.

Representanter fra den sveitsiske og franske ambassaden kommer til Tromsø tirsdag for å bistå de overlevende etter ulykken. Resten av turfølget får traumeoppfølging ved Universitetssykehuset Nord-Norge.