NRK Meny
Normal

Skeptiske til prinsesse Märtha-samarbeid: – Døden er blitt salgsvare

Bispekandidatene Herborg Finneth og Olav Øygard er skeptiske til prinsesse Märthas samarbeid med det påståtte mediumet Lisa Williams.– Døden er blitt salgsvare, sier de.

Olav Øygard

Olav Øygard er bispekandidat i Nord-Hålogaland, og tar sterkt avstand fra samarbeidet mellom prinsesse Märtha og Lisa Williams.

Foto: Privat

De to fremste bispekandidatene i Nord-Hålogaland, Herborg Finnset og Olav Øygard, er skeptiske til at døden er blitt en salgsvare, som blant andre prinsesse Märtha Louise tjener penger på.

Prinsesse Märtha Louise har fått sterk kritikk etter at hun i helgen arrangerte et seminar med det påståtte mediumet Lisa Williams som hevder hun kan snakke med døde mennesker.

– Vårt samfunn trenger å arbeide med å forsone seg med døden, snarere enn å prøve å oppsøke den, og på den måten forsøke få mer kontakt med dem som faktisk er borte for oss, sier Herborg Finnset.

– Vi gjør ikke sånn i kirka

Elisabeth Nordeng, Lisa Williams og Märtha Louise

Prinsesse Märtha Louise (til høyre) i samtale foran flere hundre tilhørere med det selverklærte mediet Lisa Williams (i midten) som sier hun har kontakt med avdøde personer. Til venstres Märthas kompanjong på Engleskolen, Elisabeth Nordeng.

Foto: NRK

I går tok vår avgåtte biskop Per Olav Kjølaas prinsessen delvis i forsvar, og viste til at han var vokst opp med at det fantes mennesker med ulike evner. Han uttrykte likevel sin skepsis til å gjøre kontakt med de døde til en salgsvare.

I dag går hans mulige etterfølger Olav Øygard et skritt lenger:

– Det med kontakt med døde, det driver man med i forkjellige sammenhenger. Men ikke i kristendommen! Så det der er på en måte noe annet enn kristendom. Men vi har jo religionsfrihet i dette landet, så det er jo selvfølgelig lov, men vi gjør ikke sånn i kirka, sier Øygard.

– Det går en grense et sted

Herborg Finnset er i dag fungerende biskop i Nord-Hålogaland. Hun mener prinsesse Märthas engleskole og samarbeid med Williams kan bidra til å gjøre døden enda mer vanskelig for mange.

– Det vi vet i Nord-Norge, i alle fall i vår landsdel, og kanskje ellers i landet også, så vet vi at det er folk som har evner. Men jeg tenker at den måten å nærme seg dette på, er ikke respektfull. Det går en grense et sted, og for min del så er den i hvertfall passert, sier Finnset.

– Venter med kontakt med de døde til etter døden

– Ut fra sånn som jeg tenker, tror og erfarer, så får ikke vi kontakt med de døde. De døde er i en helt annen sammenheng enn vi er i, og jeg håper nok å treffe mine kjære en gang når jeg er ferdig å leve her på jorda og kommer hjem til gud.

– Men jeg har ikke tenkt til å kontakt med de før den tid, sier Olav Øygard.

Lisa Williams og Märtha Louise

Prinsesse Märtha Louise åpner seminaret i regi av Engleskolen og introduserer Lisa Williams, med å fortelle sin egen opplevelse av ektemannens avdøde bestemor. Til venstre Märthas med-gründer på Engleskolen, Elisabeth Nordeng. FOTO: NRK

Foto: NRK