NRK Meny
Normal

Skeptisk til kapasiteten foran OL-innrykk

Kan flyplassen i Tromsø ta imot 4000 sjakk-reisende uten problemer? Det er det store spørsmålet foran Tromsø 2014.

En haug kofferter ved bagasjebåndet på Tromsø flyplass

Slik ser det ut ved bagasjebåndet på Tromsø flyplass.

Foto: Ulla Rafaelsen

4000 mennesker ventes å innta byen når Sjakk-OL i Tromsø går av stabelen. Reisende på Tromsø Lufthavn Langnes er skeptiske til om flyplassen har kapasitet nok til møte storinnrykket til arrangementet.

– Du ser jo bare når Oslo-flyene kommer. Hvis det kommer to samtidig, så må man stå veldig lenge for å få bagasje. I alle fall når de ankommer tror jeg det kan bli kø både på buss og taxi. De har forhåpentligvis satt opp ekstra, men jeg tror det kan bli litt trangt om plassen, sier Ida Hartvixen.

Hun har akkurat ankommet Tromsø flyplass Langnes i et halvfullt fly. Det blir mest sannsynlig en helt annen situasjon når deltakere og andre involverte i sjakk-OL ankommer flyplassen i Tromsø om ikke lenge.

Artikkelen fortsetter under bildet

Ida Hartvixen ved bagasjebåndet på Tromsø flyplass

Ida Hartvixen tror det kan bli trangt om plassen når storinnrykket til sjakk-OL ankommer.

Foto: Ulla Rafaelsen

Bagasje som ingen vet av

Reisende Eivind Sjøgren vet hvor han helst ikke vil være når det skjer.

– Da vil jeg ikke komme hit. Det kan bli en utfordring tror jeg. Oisann. Ja der ser du, her har vi et lite problem, sier Sjøgren og ser bortover bagasjebåndet, sier Sjøgren og må le.

Et fjell av kofferter hoper seg opp på bagasjebåndet mens han snakker. Til sammen førti kofferter har samlet seg ved luken, uten at noen eiere melder seg. Ingen kunne forklare journalisten på flyplassen hva som var årsaken til bagasjeklusset.

Ikke bekymret

Jarle Heitmann i lokalene til sjakk-OL

Kommunikasjons- og PR-ansvarlig for sjakk-OL i Tromsø, Jarle Heitmann, tror en liten ankomsthall kan være en fordel når Tromsø lufthavn skal ta imot deltakere til verdens fjerde største idrettsarrangement.

Foto: Ulla Rafaelsen

Kommunikasjons- og PR-ansvarlig for sjakk-OL i Tromsø, Jarle Heitmann, mener de er godt forberedt til å ta imot alle deltakerne og andre tilreisende i forbindelse med sjakk-OL.

– Jeg tror vi har lagt gode systemer i samarbeid med Avinor. Vi har en beredskap til å ta imot folk for å skysse dem videre fra bagasje og til transport. Det viktige er å få folk så snart som mulig bort fra flyplassen, sier Heitmann.

Flyparkering mer utfordrende

Kommersiell sjef for Avinor på Tromsø lufthavn Langnes, Ivar Helsing Schrøen, har skuldrene senket foran storinnrykket.

– Nå i første omgang, når de kommer, vil det ikke bli den store utfordringen for oss. Det er vel kanskje snakk om fire ekstra fly de første dagene. Resten kommer med ordinære rutefly. Utfordringen vil kanskje være flyparkeringen, og få stablet dem ordentlig når dem kommer, men det tror vi ikke blir noe problem, sier Schrøen.

Best med liten ankomsthall

Heitmann mener derimot at kapasiteten er god nok, og at en liten flyplass kan være en fordel når Tromsø skal arrangere verdens fjerde største idrettsarrangement.

– Jeg velger å se det positivt. Det at det er en kompakt ankomsthall gjør at folk vil vite hvor de skal gå å hente bagasje, og hvor de skal gå ut. De går seg ikke bort, og det er viktig at vi ikke mister noen. Det skjer ikke på flyplassen i Tromsø, sier Heitmann.