NRK Meny
Normal

Skeptisk til å gå inn i storkommunen Harstad

Om politikerne som stiller til valg i de tre kommunene Ibestad, Kvæfjord og Skånland får det som de vil, blir det ingen storkommune i Sør-Troms.

Laster kart, vennligst vent...

Her er storkommunen det snakkes om, men som det kanskje ikke blir noe av likevel.

Valglogo

– For oss er Harstad byen, sa ordfører i Tjeldsund, Bjørnar Pettersen for en måned siden til NRK, da en utredning om sammenslåing av syv kommuner i Sør-Troms og nordre Nordland til et stor-Harstad ble presentert.

Men om politikerne som stiller til valg i Ibestad, Kvæfjord og Skånland får det som de vil, blir det ingen storkommune i Sør-Troms.

Det viser en fersk undersøkelse NRK Troms har gjort.

I Kvæfjord vil så godt som samtlige partier at Kvæfjord står som egen kommune. En av dem er ordfører Torbjørn Larsen (Ap).

- Vi ser at vi leverer gode tjenester i kommunen, og at nærheten til befolkningen og å ha oversikt over virksomheter langt på vei oppveier de storbyfordelene man kan få i en stor enhet, sier Larsen til NRK.

Ordfører Torbjørn Larsen i Kvæfjord kommune

Ordfører i Kvæfjord, Torbjørn Larsen (Ap).

Foto: Nils Mehren / NRK

Må komme bedre ut av det

Det er kommunene Kvæfjord, Harstad, Ibestad, Skånland, Evenes, Tjeldsund og Lødingen det nå skal forhandles videre om.

Ordfører i Ibestad, Dag Brustind (H) mener de må få noe igjen hvis de skal slå seg sammen med et slags stor-Harstad.

– Vi må komme bedre ut av det på alle de feltene der vi leverer tjenester i dag. Lege, eldreomsorg, kultur, næringsutvikling, og evnen til å hevde oss selv i konkurranse med andre kommuner, sier Brustind.

– Kommer vi bedre ut av det ved å slå oss sammen, så er det klart at skepsisen blir mindre. Men hvis Ibestad som geografisk område kommer i «bakleksa», da blir jeg skeptisk.

Dag Sigurd Brustind

Ordfører i Ibestad, Dag Brustind (H).

Foto: Nils Mehren / NRK

Vil være ETS-kommune

I Skånland har politikerne allerede bestemt at de er mest for en framtidig ETS-kommune, altså en sammenslåing med Evenes og Tjeldsund.

Disse tre kommunene har ut fra beliggenhet, infrastruktur og bosettingsmønster etablert samarbeid på flere områder.

– Vi har mange flotte samarbeidsprosjekt, det siste er ETS medisinske senter på Evenskjær, sier ordfører i Skånland, Helene Berg Nilsen (Ap).

Hun sier skepsisen til storkommunen bunner ut i at ETS-kommunene blir en utkant.

– Vi vet av erfaring at det er utkanten som taper når det skal knives om penger i en kommune. Den andre grunnen er politiske innflytelser, vi tror vi kommer til å få mindre innflytelse i en storkommune enn ved å være en ETS-kommune, sier Nilsen.

Forhandles til høsten

I Kvæfjord vil de ha en folkeavstemning til neste vår før de tar en endelig avgjørelse.

– Til nå har jeg ikke registrert stor stemning for å få til en storkommune. Men jeg vet ikke hvordan stemningen er til våren når ei folkeavstemning vil holdes, så det får vi se på, sier ordfører Larsen.

Den lokale lista Andørja fellesliste har ikke tatt stilling til sammenslåing. De nyvalgte kommunestyrene til høsten skal forhandle om hvordan en eventuell sammenslåing skal gjennomføres.