NRK Meny
Normal

– Snodig å gå med en 50 centimeter høy nisse i sekken

Mange nordmenn tar seg en hyttetur i løpet av jula. I Troms sørger frivillige tilsyn for at noen av hyttene til turistforeningen får litt ekstra julestemning.

julestemning gaskas

Et lite hint av rødt skaper julestemning på Gaskashytta.

Foto: Privat

julepynt dærtahytta

Nissen på Dærtahytta vil forhåpentligvis få selskap i løpet av jula.

Foto: Gudmund Sundlisæter

– Det var en litt snodig følelse å gå på ski med en 40–50 centimeter høy nisse i sekken, ler Rachel Jakhelln.

Hun er tilsyn på Dærtahytta i indre Troms sammen med Gudmund Sundlisæter. Den første helga i november tok de den lange turen innover til hytta med sekken full av julepynt.

I tillegg til nissen hadde hun med seg både julerøde duker og røde lys opp på hytta.

– Vi er ganske ferske som tilsyn, men vi har gått mye på tur på hyttene til turistforeningen, og syns alltid det var ekstra hyggelig å komme til de hyttene der det var pyntet til jul, forklarer Rachel Jakhelln.

Populært på nyttårsaften

Selv om Dærtahytta ikke er den lettest tilgjengelige i mørketida fordi det tar over seks timer å gå dit, er det ikke uvanlig at noen tar turen dit i romjula, spesielt nyttårshelga.

– Og om noen først tar turen, syns vi at de skal bli møtt av ei hytte som ønsker dem velkommen i tråd med den tiden på året som vi er inne i. Om vi ikke kan være der og møte dem selv, så er det i alle fall en nisse som tar imot dem, sier Jakhelln.

Også på Gaskashytta har det blitt pyntet til jul. Hytta er populær i jula fordi det stort sett er skiføre inn til hytta fra Altevatn, skriver Troms turlag på sine nettsider.

dærtahytta

Det var så vidt det var skiføre da Rachel Jakhelln gikk til Dærtahytta for å pynte til jul

Foto: Gudmund Sundlisæter

Mange vil feire hyttejul

gaskas2

Julestemning i fjellheimen.

Foto: privat

Det er ikke bare i Troms at turistforeningens hytter er populære i juleferien. Kommunikasjonsrådgiver Mari Stephansen sier at de bemannende hyttene rapporterer om mange besøk.

– Blant dem som får mye besøk i romjula er Haukeliseter og Prekestolen. På Haukeliseter er det også organisert julefeiring på julaften, sier Stephansen.

I Femundsmarka er det helt fullbooket på den ombygde fjellgården Svukuriset, som holder åpent nyttårshelga.

Hun forteller også at de 21 hyttene i Oslomarka allerede har 186 bestilte overnattinger i løpet av jula. Spesielt er det mange som vil ta turen til hyttene med best utsikt over byen på nyttårsaften.

– Folk vil bort fra byen

– Og selv om det er populært å komme til de bemannede hyttene der alt er tilrettelagt, så er det også mulig å dra til en ubemannet hytte med litt julepynt, noen gaver og noen man er glad i, og lage jula selv, sier Stephansen.

Jakhelln tror det er flere grunner til at folk trekker til hyttene og fjellheimen i jula.

– Det handler om å komme seg bort fra byen. Det er noe med roen og freden, og her i nord er det noe med det vakre lyset vi tross alt har i mørketida, sier Jakhelln.

Kunne du tenkt deg en hyttetur i jula? Her får du oversikt over Turistforeningens hytter og hvem som ligger nært deg.

dærtahytta

Det tar mellom seks og ti timer å gå inn til Dærtahytta i indre Troms.

Foto: Gudmund Sundlisæter