Skandalesenter i Kirkenes snart tom for penger

Næringsdepartementet vil ikke overta finansiering av senteret for nordområdelogistikk i Kirkenes.

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har fått kritikk for å ha gitt penger til senteret som er etablert av en nær venn.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har fått kritikk for å ha gitt penger til senteret som er etablert av en nær venn, Felix Tschudi.

Nå ber senteret om friske penger fra Næringsdepartementet.

– Vi vil gå tom for finansiering i desember 2013, sier direktør Bjørn Gunnarsson.

Senteret samler informasjon om forhold i Arktis slik at den nordøstlige sjøruta til Asia kan bli en realitet. Det koster penger som ikke nødvendigvis private ønsker å betale.

Frieri til næringsdepartementet

Rikke Lind

Det er ikke aktuelt for næringsdepartementet å overta finansieringen av senteret for nordområdelogistikk i Kirkenes. Det sier statssekretær Rikke Lind.

Foto: Andersen, Aleksander / SCANPIX

Statssekretær Rikke Lind i Nærings- og handelsdepartementet fikk ikke bare en orientering om hva senteret for nordområdelogistikk driver med da hun besøkte senteret i Kirkenes i går.

Direktør Bjørn Gunnarsson forteller rett ut at de seks millionene de fikk av utenriksdepartementet i 2008 snart er brukt opp og nå må de finne andre som vil finansiere dem.

– Ikke aktuelt å overta

Det er ikke aktuelt for næringsdepartementet å overta finansieringen av senteret for nordområdelogistikk i Kirkenes. Det sier statssekretær Rikke Lind.

– Nei, det som har vært i media de siste dagene påvirker ikke hvordan næringsdepartementet, Innovasjon Norge eller andre etater vil behandle en eventuell søknad, sier hun

Hun kjenner den spente forhistorien med at utenriksministeren beskyldes for å ha finansiert senteret til sin nære venn Felix Tschudi. Hun sier det ikke påvirker næringsdepartementet forhold til senteret.

– Vi kommer ikke til å ta over dette videre. Det er utenriksdepartementet som har støttet dette, og som vil gjøre dette fram til 2013, sier hun.