NRK Meny
Normal

Fiskere om seismikk: – Forkastelig

Fiskere i nord er i harnisk over at det skytes seismikk mens fisken gyter utenfor Troms og Finnmark. Nå vil Oljedirektoratet sjekke om selskapet som skyter seismikk gjør som de skal.

Seismikk skytes fra båten

Illustrasjon: Slike trykkbølger sendes ut under seismikkskyting.

Foto: Grafikk: NRK / NRK

Aktiviteten med seismikkskyting utenfor Troms og Finnmark øker, og konflikten med fiskeriene tiltar.

  • Se faktaboks om seismikkskyting nederst i saken!

Nå ber flere fiskarlag om at sentrale myndigheter griper inn og stopper Oljedirektoratet mens produksjonen av fiskelarver pågår på vinteren og vårparten.

– Perioden vi er i nå er utvilsomt den mest skadelige å skyte seismikk i. Når vi kommer til juli, august og september, og larvene har kommet seg østover, er ikke skytingen like direkte skadelig, sier Jack Jensen i Senjahopen Fiskarlag til NRK.

Fiskerne varsler strenge krav til politikerne

Jack Jensen i Senjahopen Fiskarlag krever at sentale myndigheter griper inn og stopper seismikkskytingen.

Foto: Arild Moe

– Forkastelig

Sekretær i Andøy Fiskarlag, Bjørnar Nicolaisen sier at seismikkskytinga er en katastrofe for produksjonen av nye årsklasser av torsk og lodde.

– Vi antar at skytingen med seismikk er verre enn det finnes forskning på. I henhold til norsk lov, som legger til grunn et føre var-prinsipp er det som skjer helt forkastelig, sier Nicolaisen.

Oljedirektoratet vil nå sjekke om selskapet som skyter seismikk i havet utenfor Troms og Finnmark holder seg innenfor det området de skal.

Fisker Bjørnar Nicolaisen fra Andøya

Sekretær i Andøy Fiskarlag, Bjørnar Nicolaisen mener seismikkskytinga er en katastrofe for nye årsklasser av torsk og lodde.

Foto: Ingrid K.J.Lånan

– Fraråder seismikkskyting

– Havforskningsinstituttet fraråder i en høringsuttalelse seismikkskyting i enkelte områder hvor det foregår gyting, sier Eldbjørg Waage Melberg i Oljedirektoratet til NRK.

– Vi må undersøke om selskapet forholder seg til reglene fra myndighetene, sier Melberg.

– Fiskarlagene krever full stans. Blir det full stans i seismikkskytingen?

– Vi vil gå igjennom brevet fra fiskarlagene. Så vil vi undersøke hva som er de faktiske forholdene, og gjøre beslutninger ut fra hva vi finner ut.