Skal ro 520 nautiske mil til Svalbard med denne båten

De hørte rykter om at svenskene hadde en plan. Da startet ideen om å være de første som ror fra Tromsø til Svalbard. På onsdag starter ferden.

Rannoch R45

– Dette blir hjemmet vårt i nesten 14 dager. En 28-fots robåt

Foto: Eskil Mehren / NRK

Da NRK møtte Tor Wigum skinte sola, og det er flatt hav. Det kan bli stor kontrast til hvordan det kan være om bare noen få dager. Wigen er ombord på lasteskipet for å ta imot den 28-fot store robåten i glassfiber.

– Den var litt mindre enn jeg hadde forestilt meg, men det får gå, sier han.

Han har en blanding av frykt, og glede i uttrykket samtidig med at robåten vinsjes ned på havet. Båten har de leid for anledningen og er fraktet med et langt større skip fra England.

Hemmelig tur

Når Wigum ikke er til sjøs jobber han med en doktorgrad ved Det juridiske fakultet på Universitetet i Tromsø. Studenten sier han egentlig ikke nølte da han for få måneder siden ble spurt om han ville være en av fem som på skift skal ro havstrekket på over 520 nautiske mil.

Tor Wigen har rodd før, men ikke på så åpent hav som de får mellom Tromsø og Svalbard

Tor Wigum har rodd før, men ikke på så åpent hav som de får oppleve på den 520 mil lange strekningen mellom Tromsø og Svalbard.

Foto: Eskil Mehren / NRK

– Det er først for få dager siden jeg egentlig forsto hva jeg egentlig har sagt ja til, sier han, men redd innrømmer han ikke å være.

– Jeg er mest spent på det hele.

Hele turen har vært holdt hemmelig for de aller fleste. Kun noen få har fått vite om planen de har. Svenskene har nemlig også samme plan, men Wigum og de fire andre vil være først ute.

– Det passer egentlig veldig dårlig, fordi jeg har en hovedoppgave som skal være levert i august som egentlig skulle vært i fokus nå, men dette er en sjanse man bare får en gang i livet. Da måtte jeg bare si ja.

Verdens raskeste havroer

Det er nemlig ikke hvem som helst som har spurt om han ville være en av fem roere som skal ro på skift på den 14 dager lange turen.

Prosjektets leder er islandske Fiann Paul, verdens raskeste havroer. Han har seks verdensrekorder, og har krysset Atlanterhavet, Stillehavet og Indiahavet tidligere. Denne gangen står altså Norskehavet klar for å krysses.

– Ulikt fra tidligere turer er at det er første gangen det er jeg som har hovedansvaret. I tillegg blir det nordiske klimaet en ny opplevelse for meg, sier Paul til NRK.

Gjengen: Tor Wigum (f.v.), Jeff Willis, Tathagata Roy, Carlo Facchino og Fiann Paul.

Gjengen: Tor Wigum (f.v.), Jeff Willis, Tathagata Roy, Carlo Facchino og Fiann Paul.

Foto: Privat

Og det nordiske klimaet har allerede satt preg på turen, som måtte utsettes fra mandag til onsdag.

I tillegg til Wigum og Paul er også Tathagata Roy fra India, Carlo Facchino fra USA og Jeff Willis fra Wales med på turen.

Førstereisgutt med erfaring

Tor Wigum har ikke krysset store verdenshav, men har erfaring med utradisjonelle turer. I 2009 rodde han fra Lindesnes til Nordkapp i en modifisert Oselver.

En betydelig lengre strekning enn Tromsø–Svalbard, men med langt roligere sjø enn strekningen de nå skal forsere. Reisen er godkjent av Sysselmannen på Svalbard, og går alt etter planen skal det også være mulig å følge sporingen av turen på nettet.

REKORDFORSØK: Fem roere fra hele verden skal sammen ro fra Tromsø til Svalbard i denne båten.

REKORDFORSØK: Fem roere fra hele verden skal sammen ro fra Tromsø til Svalbard i denne båten.

Foto: Privat.