Hopp til innhold

– Båten koster 1,5 million. Den er langt fra hjemmelaget

Onsdag formiddag rykket alle nødetatene ut for å redde det politiet mente var en hjemmelaget båt i nød. Båten ble brukt til forskning, og er alt annet enn hjemmelaget.

Utrykning

Båten til høyre blir bruk til forskning. Den fikk alle nødetatene til å rykke ut onsdag formiddag, da melder trodde den sank i og med at den ligger så lavt i vannet.

Foto: Trygve Andreassen / NRK

– Det er en særdeles trygg båt som ligger litt lavt i vannet. Prisen ligger på rundt 1,5 million kroner, så den er alt annet enn hjemmelaget, sier seniorrådgiver ved Akvaplan-niva og daglig leder i Tromsø marin yngel, Tor Arne Hangstad til NRK.

Onsdag morgen var han og en kollega ute med en såkalt Polarsirkel-båt i Sandnessundet, mellom Tromsøya og Kvaløya.

Plutselig kom det flere båter til for å hjelpe de to sjøfarerne.

– Vi skjønte ingenting. Vi lå der for å dra garn, og hadde fått ganske mye tare i garnet. Vi prøvde å riste tara ut av garnet, noe som må ha sett ut som nødsignaler for folk på land, sier Hangstad.

Politiet hadde satt i gang en storslått redningsaksjon, som involverte blant andre redningsskøyta "Kaptein Skaugen".

Laster Twitter-innhold

Stort forskningsprosjekt

Hangstad og hans kollega var på jakt etter rognkjeks da de havnet midt i redningsaksjonen. Fisken skal de bruke i et større prosjekt for å avle frem rognkjeksyngel som kan brukes i avlusing av laks.

– Det er et viktig prosjekt nasjonalt som involvere mange aktører, både oppdrettere og andre institusjoner. Lakselus er ikke et veldig utbredt problem i Nord-Norge, men lenger sør sliter de med det, og vi søker hele tiden nye løsninger for å bli kvitt lusa, forteller Hangstad.

Denne karen her, er siste nytt i kampen mot lakselus. 
Lakselus har i årevis vore eit kjempeproblem for oppdrettsnæringa og villfisken. Og no blir altså djupvassfisken rognkjeks sendt ned i mærane for å ta lusa.

Produksjon i Tromsø og på Senja

Forskerne ved Akvaplan-niva prøver å få tak i stamfisk som de kan bruke til å avle opp yngel til prosjektet.

– Vi har søkt konsesjon for å starte rognkjeksproduksjon på Senja. Vi gjør det også i Tromsø, selv om vi hovedsakelig driver med forskning og utvikling her, sier Hangstad, som ikke tar det så tungt at de fikk unødvendig hjelp onsdag formiddag.

– Det er fint at det varsles når folk tror at andre trenger hjelp, og det var ikke helt bomtur for redningsbåtene. Været var jo nydelig, så det var en fin dag på havet for oss og sikkert for de andre som kom til også, sier han.