NRK Meny
Normal

Astrid, Synne og Bettina skal krysse Nord-Norge for 10 kroner dagen

Med et dagsbudsjett på bare ti kroner skal folkehøgskoleelevene reise gjennom landets to nordligste fylker.

haiketur

Astrid Reppen Solnes 18 år, Synne Berteig 19 år, Bettina Hoem Gudim 19 år er forberedt på å måtte sove ute på reisen.

Foto: Privat

– Vi skal komme oss fra flyplassen på Evenes og til Nordkapp i løpet av ti dager. Dets kal dekke både transport, overnatting og mat, så i praksis betyr det at vi må få det meste gratis, sier Bettina Hoem Gudim (19).

Hun går på linjen «Backpack surprise» på Soltun folkehøgskole, og søndag ettermiddag setter hun og Astrid Reppen Solnes (18) og Synne Berteig (19) seg på flyet nordover.

På veien fra Sør-Troms til Nordkapp vet jentene at de må innom bestemte severdigheter, og de må gjennomføre rollespill basert på FNs tusenårsmål.

For selv om jentene gleder seg til en spennende opplevelse, så har reisen også en mer alvorlig undertone.

Under fattigdomsgrensa

– Når vi må klare oss på ti kroner dagen, får vi også føle litt på hvordan de har det alle dem som lever under fattigdomsgrensen på en dollar dagen, sier Bettina.

De til sammen 14 elevene på backpackerlinja er fordelt på fire grupper, som har fått ulike reiseruter i Norge og nabolandene.

De er forberedt på at det kan bli utfordrende, ut ifra hva tidligere års elever har fortalt.

– Spesielt gjelder det å skaffe mat og transport. nbsp;Vi reiser jo med store sekker som ikke bare er å kaste inn i en personbil, sier Bettina.

Forberedt på å sove ute

Elevene har planlagt turen på spreng i helga, og blant annet satt seg inn i mulige kontaktpersoner og transportmetoder underveis.

– Vi er også forberedt på at vi kan bli nødt til å sove ute, og har med varme klær, sovepose, liggeunderlag og presenning, sier Bettina.

Tidligere har elevene på folkehøgskolen blant annet sovet alene ute med bare en sovepose og en presenning, øvd seg på å finne mat i naturen, haiket fra skolen til Lofoten og bygge lavvo.

I februar skal de også på en lengre tur på to måneder.