Skal luke ut «cowboyer» i reiselivsbransjen

Når stadig flere turister vil besøke Norge, blir det også flere useriøse aktører på markedet.

Nordlysturister

Stadig flere turister vil reise til Norge og oppleve blant annet nordlyset.

Foto: Elisabeth Brun, NRK

Trude Borch

Trude Borch i Nofima.

Foto: Frank Gregersen / Nofima

– Det blir stadig flere tilfeller hvor turister klager på opplevelser i Norge. Det kan dreie seg om alt fra dårlige guider til manglende servering. Ikke minst har vi som høykostland en utfordring i å sørge for at turistene føler at de får en kvalitet som står i forhold til det de har betalt, sier forsker Trude Borch i Nofima.

«Nordlys» er blant de mest brukte søkeordene for turister som vil besøke Norge, skriver Nofima på sine hjemmesider. Mange vil dra ut for å få se det vakre lyset på himmelen.

Fisketurer i norsk natur er også populært blant utenlandske turister, men økt aktivitet fører også til flere reiselivsbedrifter. Ikke alle er like seriøse, samtidig som turistenes forventninger øker.

Nå skal Nofima utvikle et sertifiseringssystem for naturbasert reiseliv.

Vil stille kvalitetskrav

– Når man får flere tilbydere vil det komme noen «cowboyer» inn på markedet. Dersom dette resulterer i et gap mellom turistenes forventninger og det faktiske tilbudet, er det på tide å ta grep, sier Borch til nettsiden.

Målet med det treårige forskningsprosjektet til Nofima er å utvikle en standard for turistbedriftene når det kommer til krav om sikkerhet, bærekraft og kvalitet.

– Med dette kan næringen forhåpentligvis unngå at turistfiskere som opplever motorstans ute på havet ikke vet hvem de skal kontakte for å få hjelp eller at skiturister forulykker i fjellet. Næringen selv vet best hvor skoen trykker og de både må og skal være sterkt involvert i arbeidet med å utvikle kriterier i et sertifiseringssystem, sier Borch.

Det nye forskningsprosjektet er finansiert av fire regioner i Regionalt Forskningsfond og involverer forskere ved Nofima, Handelshøgskolen i Bodø, Vestlandsforskning, Universitetet i Göteborg, Syddansk Universitet og University of Higlands & Islands i Skottland.