Normal

Skal lokke rev med reinskrott

Det blir nå satt i gang flere nye tiltak for å ta ut rev i området rundt Longyearbyen på Svalbard. Målet er å minimere smittefaren.

Revefelle

Espen Stokke hos Sysselmannen sjekker revefeller ved Longyearbyen.

Foto: Espen Stokke / SCANPIX

Sysselmannen har den siste tiden hatt fem feller satt ut rundt Longyearbyen, for å fange og ta ut rever som oppholder seg nært Longyearbyen.

Fellene, som skal fange reven levende, har så langt ikke tatt noen rev, og Tveito sier at det erfaringsmessig kan være vanskelig å fange levende rev i felelr.

– Nå skal Norsk polarinstitutt blant annet sette ut de samme slagfellene som brukes i revefangst på Svalbard, som dreper reven, sier miljøvernsjef hos Sysselmannen, guri Tveito.

Åtefelling

NP har også fått tillatelse til å felle en rein til bruk i åtefelling. Håpete r at polarrever blir tiltrukket av et reinsdyråtsel, og at de deretter kan bli felt.

– Ute i felten ser vi at reinkadavrene ikek ligger lenge før de blir spist på av åtseldyr, som rev, sier Tveito.

Årsaken til at revene blir tatt ut, er både for å hindre nærkontakt med mennesker, og at syke dyr smitter hverandre rundt Longyearbyen.

Rein med mistenkt rabies

En av de syke reinsdyrene på Svalbard, som viste seg å ha rabies.

Foto: Sysselmannen

Nytt tilfelle av rabies

I dag ble det kjent at et reinsdyr som ble funnet med lammelser i bakparten på Fuglefjellet nært Longyearbyen forrige fredag, hadde rabies.

Dermed er det totale antallet rabiessmittede dyr syv rein og to rever i det første rabiesutbruddet på Svalbard på 30 år.

To andre prøver var negative, og enda venter Sysselmannen på svar på en rabiesprøve.

Så langt denne uka har ikke Sysselmannen sett noen syke dyr på sine overflyvninger, skriver Sysselmannen på sine hjemmesider.

Flyr over større område

Nå skal området som det flys over utvides. Sysselmannen skal også se etter syke dyr rundt bosettingene i Svea og Barentsburg, etter at det ble påvist rabies i Hornsund helt sør på Spitsbergen.

15 personer lot seg vaksinere mot rabies da Longyearbyen sykehus besøkte Svea nylig. Det skriver Store Norske i sin bedriftsnytt.

Også beboerne i den russiske gruvebyen Barentsburg har fått tilbud om å bli vaksinert. Sysselmannens russiske tolk gir innbyggerne i Barentsburg løpende informasjon om rabiesutbruddet.

Så langt er over 300 personer i Longyearbyen vaksinert mot rabies.

Tveito kan ikke si hvor lenge tiltakene mot rabies vil fortsette.

– Vi vurderer løpende tiltak og ressurser ut ifra den informasjonen vi har. Det blir fremdeles funnet syke dyr, sier Tveito.