Hopp til innhold

Skal jobbe på et av verdens mest eksklusive reisemål

Færre har vært her enn på toppen av Mount Everest. Nå skal Tor Ivan Karlsen og fire andre - samt 70.000 selsksapssyke seler - måle jordskjelv på øya.

Bouvetøya 2014 Dag 2-3

Bouvetøya regnes som verdens mest avsidesliggende ubebodde øy.

Foto: Marius Bratrein

Ingeniør Tor Ivan Karlsen fra Vannøya i Troms, skal i to måneder bo på Bouvetøya. Det er en øy og et norsk biland i Sør-Atlanteren, som regnes som verdens mest avsidesliggende ubebodde øy, og er dekt med rundt 95 prosent is. Og med 70 000 seler.

Bouvetøya 2007 - 2008

En av pelsselfamiliene på Bouvetøya.

Foto: Martin Biuw / Biuw, Martin

Det beskriver han som en spennende og eksotisk opplevelse.

– Det er mindre folk som har vært der sammenlignet med hvor mange som har vært på Mount Everest. Det er et eksklusivt reisemål, sier Karlsen.

Skal forske på jordskjelv og dyreliv

I regi av Norsk Polarinstitutt skal et team på fem bruke de neste to månedene på å forske på pelssel, og ikke minst måle jordskjelv.

Snart reiseklar

Ingeniør Tor Ivan Karlsen (til venstre) er snart reiseklar. Med seg til Bouvetøya har han tre mobile jordskjelvmålere. Jon Magnus Christensen er avdelingsleder i NORSAR, som har ansvar for noen av verdens største jordskjelvstasjoner.

Foto: Elin Vinje Jenssen, Norsk Polarinstitutt

Med moderne digitale instrumenter skal alle bevegelser i bakken og jordskorpa under havet over enorme avstander måles.

– Dette er en test for å se om Bouvetøya i fremtiden kan være et egnet område å plassere permanente jordskjelvmålere, sier avdelingsleder Jon Magnus Christensen fra NORSAR i en artikkel som polarinstituttet har publisert.

Teamet skal bo på feltstasjonen som ble satt opp i 2014 etter at de forrige stasjonene etter tur blåste i stykker eller raste i havet.

feltstasjon

Denne feltstasjonen ble bygget i 2014 og har plass til seks personer.

Foto: Marius Bratrein

Ingeniør Tor Ivan Karlsen skal blant annet sørge for at været blir rapportert til verden.

– Jeg skal jobbe med værstasjonen som sender data til en meteorologisk database for hele verden. Den fungerer ikke nå så jeg skal få den i gang. Øya er en interessant stasjon med mye hardt vær.

En annerledes jul

Julefeiringen blir i år tilbrakt på øya. Og selv om de bare blir fem mennesker vil de ikke være ensomme. Rundt 70.000 pelssel, som er kjent for å være av det sosiale slaget, vil helt sikkert ta kontakt.

– Det er jo litt uvanlig å være borte fra familien, men det blir spennende å komme til en øy som er såpass øde. Jeg har tenkt til å ta med meg noen øreklokker, for det er vanvittig mye bråk døgnet rundt. Men jeg er vant med øylivet og «hyggelig bråk», sier Karlsen.

Selene vil også kunne bli en utfordring for jordskjelvmålingen.

pelssel

Bouvetøya er bebodd av omlag 70 000 pelssel.

Foto: Bjørn Frode Amundsen / Norsk polarinstitutt

– De elsker å klatre på ting og er ekstremt nysgjerrige når noe nytt dukker opp i terrenget. Jordskjelvstasjonen er veldig sensitiv og hvis man får en sel på utstyret får man fort feil måling og ødelagt utstyr.

Bouvetøya

Flere nyheter fra Troms og Finnmark