Hopp til innhold

Skal hjelpe nye musikktalenter frem i lyset

Insomniafestivalen etablerer talentprogram for nordnorske elektronikaartister.

Gaute Barlindhaug

Gaute Barlindhaug har selv en lang karriere som elektronikaartist bak seg, blant annet i trioen Aedena Cycle, hvor han samarbeidet med Svein Berge og Thorbjørn Brundtland.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

I 15 år har Insomniafestivalen i Tromsø vært et av Norges viktigste utstillingsvinduer for elektronikamusikk. Nå tar festivalen et nytt steg og etablerer et eget talentprogram.

Festivalsjef Gaute Barlindhaug erkjenner at Insomnia ikke er helt som andre musikkfestivaler.

– Vi er ikke interessert i det som alle kjenner til fra før av. Vi ønsker å være en festival som hele tiden viser frem noe nytt. Det å få helt ferske artister til å opptre er derfor et av våre hovedmål, sier festivalsjef Gaute Barlindhaug til NRK.

Flora av musikere

Det treårige talentprogrammet har fått navnet «Cloud Exit».

Hvert år skal Insomnia være mentorer for en håndfull artister som alle er plukket ut av en jury. Artistene skal etter et intensivt arbeid presenteres i et større format på festivalen. Samtidig skal det arrangeres større workshops som alle kan være med på.

– Slik ønsker vi å skape en større flora av elektronikamusikere i nord, forteller Barlindhaug.

(Artikkelen fortsetter under)

Bjørn Eirik Olsen, Per Martinsen og Gaute Barlindhaug

Bjørn Eirik Olsen fra Sparebankens Kulturnæringsstiftelse (til venstre), elektronikanestor Per Martinsen og Gaute Barlindhaug.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

En av de som håper å få plass i talentprogrammet er psykologistudenten Rune Alexander Winther, opprinnelig fra Stamsund i Lofoten. Han lagde sine første elektronikalåter på folkehøgskole som 19-åring. Fem år senere er han snart klar med sin første EP.

– Et slikt talentprogram kan være med på å definere hvem jeg er som artist, i motsetning til et plateselskap eller et management som kun er opptatt av den kommersielle faktoren, sier Winther.

Inkubator

«Cloud Exit» finansiseres av Sparebankens Kulturnæringsstiftelse og Talent Norge, som hver har gått inn med 420 000 kroner i prosjektet. Bjørn Eirik Olsen i Kulturnæringsstiftelsen beskriver Insomnia som en inkubator med rammeverk og kompetanse til å hjelpe talentene frem i lyset.

– Det er et framtidsrettet prosjekt som tar i bruk ny teknologi og jobber på de samme premissene som de unge, sier Olsen til NRK.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark