NRK Meny
Normal

Skal forebygge barnefattigdom i denne Troms-kommunen

Barn og unge i Lenvik kan få dekket én aktivitet for inntil tre tusen kroner årlig gjennom det nye kommunale prosjektet «Fritidskort».

BArnefattigdom

Ifølge Lenvik kommune er det mange foreldre her som sliter med å betale fritidsaktiviteter for barna sine i dag på grunn av dårlig økonomi (Illustrasjonsbilde).

Foto: Scanpix

Barnebyen Finnsnes, som omfatter hele Lenvik kommune, kan tre støttende til i tilfeller der foreldre sliter med å betale for barnas fritidsaktiviteter.

Gjennom prosjektet «Fritidskort» kan barn og unge under 18 år i kommunen få dekket én aktivitet for inntil tre tusen kroner årlig. Det kan være alt fra speideren til paintball.

Tore Coldvin

Tore Coldvin, SLT-koordinator i Lenvik kommune, sier at 'Fritidskort' gjelder for alle typer organiserte fritidsaktiviteter.

Foto: Linda Pedersen/NRK

– Vi vet at mange foreldre i Lenvik i dag sliter med å betale kontingent og treningsavgift for barna sine, forteller SLT-koordinator Tore Coldvin i Lenvik kommune til NRK.

– De som i størst grad er i målgruppa for «Fritidskort » er folk som sliter økonomisk og det som er verre er; de som er aleneforsørgere, har sykdom i familien eller kanskje har fremmedkulturell bakgrunn og lav inntekt, fortsetter han.

Glad for tiltaket

Morten Karolius, leder i FIL Turn, synes prosjekt Fritidskort er en super ordning.

– Ei ordning der foreldre med vanskelig økonomi får dekket barnas fritidsaktiviteter ønskes hjertelig velkommen. Tiltaket er kjempeflott, sier han.

Karolius sier at noen foreldre i Lenvik er frampå med å si fra til dem hvis de har økonomiske utfordringer og problemer med å betale medlemsavgift.

– Disse finner vi som regel gode løsninger for. Men noen sier ikke fra, og da må vi purre. Dette fører til ganske mye jobb. Til syvende og sist er det ungene som blir skadelidende, sier han.

FIL Turn aktiviserer 270 barn og unge. Karolius sier at de jobber for å holde prisene på kontigent nede slik at så mange som mulig kan inkluderes i idretten.

– Likevel blir det alltid for dyrt for noen, sier han.

– Føler at de er del av noe

Coldvin tror det er svært viktig at barn og unge får deltatt på fritidsaktiviteter.

– Da føler de at de er en del av noe, det tror jeg er det viktigste ved dette. De har ikke følelsen av å være utenfor. Det er viktig å få tak i de unge som ikke får vært med på dette på grunn av dårlig økonomi, sier han.

Det nye prosjektet er finansiert av Bufdir. Lenvik kommune skal prøve å fange opp barn og unge som trenger økonomisk hjelp gjennom Frisklivssentralen.