NRK Meny
Normal

Skal få jevnlige besøk av amerikanske ubåter

Onsdag ble det kjent at en amerikansk atomubåt har spurt om tillatelse til å legge til kai i Tromsø. Slike anløp kan det bli flere av.

Tønsnes havn

Den nye storkaia på Tønsnes er valg for å ta imot ubåter fra allierte nasjoner.

Foto: Trygve Andreassen / NRK

– Det ligger nå i planene at amerikanske ubåter jevnlig vil ha havneligge i Tromsø for mannskapsbytte/hvile og proviantering, skriver Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) i et presseskriv.

Onsdag ble det kjent at en amerikansk atomubåt har spurt om tillatelse til å legge til kai ved den nye storhavna på Tønsnes, like nord for Tromsø.

Tidligere ubåter fra Norges allierte nasjoner jevnlig innom marineanlegget Olavsvern, også det utenfor Tromsø, for havneligge. I 2008 ble Olavsvern lagt ned.

Forsvaret har vurdert flere mulige lokasjoner for å erstatte Olavsvern. Storhavna på Tønsnes er valgt som den beste, skriver FOH.

– Fartøyene det dreier seg om er ikke strategiske ubåter, og bærer følgelig ikke atomvåpen. Anløp av slike fartøyer er derfor ikke i strid med norsk atompolitikk, skriver FOH videre i presseskrivet.

Ved anløp av militære ubåter må det gjøres noe med vaktholdet og sikringen av havna, for å tilfredsstille de allierte nasjonenes krav til sikring av fartøyene. Ifølge FOH vil den jobben bli ivaretatt av Forsvaret, i samarbeid med lokalt politi.

Laster kart, vennligst vent...