Skal diskutere blå vekst i Ny-Ålesund

– Blå vekst står høyt på den internasjonale agendaen, sier fiskeriminister Per Sandberg som er vertskap for Ny-Ålesund Symposium.

Ny-Ålesund

Blå vekst skal diskuteres på Ny-Ålesund Symposium

Foto: Laila Lanes / NRK

Også HKH Kronprins Haakon kommer til Ny-Ålesund når havet og dens muligheter skal diskuteres. Symposiet starter mandag og samler en rekke internasjonale forskere, næringslivsledere og politikere.

– Vi ser en enorm interesse for havet, og det er viktig å se på hvordan forskning og innovasjon kan bidra til bærekraftig vekst, sier fiskeriminister Sandberg.

Politikere, forskere og næringslivsledere for å diskutere hvordan havet kan bidra til å løse globale utfordringer knyttet til økt behov for mat, medisin og energi.

Per Sandberg
Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Norge er et lite land, men vi er en betydelig havnasjon. Havnæringene står for 70 prosent av norske eksportinntekter. OECD mener det er potensial for en dobling av havøkonomien, sier Sandberg i en pressemelding.

Han peker på havbasert oppdrett, tang- og tareproduksjon, farmasi og fornybar energi som mulige nye næringer.

– Skal havet være framtidig matfat og medisinskap, kan vi ikke fortsette å bruke det som søppelfylling. Klimaendringer, forsøpling og rovdrift på ressurser er utfordringer vi må gripe fatt i. Tar vi vare på havet, vil det også være det beste grunnlaget for verdiskaping, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Deltagere på symposiet er fra Sverige, Finland, Nederland, Belgia, Frankrike, Sveits, Tyskland, Portugal, USA, Japan, Singapore