NRK Meny
Normal

Nå mangler han «bare » 195 topper

Konkurranseinstinkt og stahet har ført Kent-Hugo Norheim øverst på snart 500 fjell i Troms.

Kent-Hugo Norheim

112: Her er Kent-Hugo Norheim på toppen av Store Jægervasstinden, nummer 112 av 666. Lyngsalpene i Nord-Troms er et av Nordheims favorittområder vinterstid, men jakten på alle topper på over 1000 meter har ført han langt ut på viddene til topper få besøker.

Foto: Kent-Hugo Norheim

Det er lavt under himmelen i Balsfjorden i Troms. Tåka har lagt seg langt nedover fjellsidene, og Kent-Hugo holder seg hjemme.

Riktig nok har han et konkurranseinstinkt større enn de fleste, Kent-Hugo Norheim fra Laksvatn, men han har blitt mer kresen.

Kent-Hugo Norheim

Kent-Hugo Norheim har vært mangler 195 topper før han har vært på alle 666 topper på en liste over de over 1000 m.o.h i Troms. – De fleste normale mennesker tar jo en topp om gangen, sier mannen som skriver om alle turene på nettstedet kugo.no

Foto: Privat

– Jeg har sluttet med å kjøre mil etter mil for så å gå med GPS-en i hånda for i det hele tatt å finne en topp. Nå må det være litt finere vær, sier Norheim.

Han har vokst opp med å gå på tur med foreldrene sine. Men som for mange tenåringer dabbet interessen av en periode til fordel for andre ting.

Men for å slå antallet toppturer kameratene hadde vært på, måtte han senere ut på tur igjen. Det var da konkurranseinstinktet tok overhånd.

– Det var da jeg begynte å sammenlikne med kompiser om hvem som hadde vært på flest, at jeg virkelig begynte å samle. Jeg er en ufattelig dårlig taper, sier Norheim.

Tar 7 topper om gangen

Han fant ut at det fantes en uoffisiell liste med oversikt over nær alle topper på over 1000 meter, og ble høsten 2009 slått av en nokså hårete tanke: å ta seg til toppen av dem alle.

Og fra å kappes med kameratene sine om hvem som hadde vært på flest topper, til lett besatt innsamling, ble veien dermed ganske kort for Norheim.

Det er vel en kombinasjon mellom at jeg hater å tape og at jeg ikke klarer å gjøre noe halvvegs.

Kent-Hugo Norheim

– Jeg sa ikke noe til kameratene mine i starten. Men nå har den ene flytta sørover og den andre gitt opp. Jeg har en solid ledelse, sier Norheim.

Ideen han fikk i 2009 er ikke lengre et hårete mål. Faktisk, så har han begynt å skimte målet langt der oppe.

– Jeg har vært på 471 av toppene som er på lista. Hvor mange antall turer det har blitt vet jeg ikke. Mange av turene hadde jeg og vært på før, men måtte gå de om igjen på grunn av lista, sier Norheim.

71 prosent av turene er fullført. Til sammen har han rundt regnet tatt seg opp til 150 topper i året. Nå gjenstår det «bare» 195.

– De fleste normale mennesker tar jo en topp om gangen, men på grunn av samlingen hender det at jeg tar 5-6-7 i løpet av en tur, sier han.

Rastteváddjačohkka

Utsikten er fra Rastteváddjačohkka som ligger 1247 m.o.h i Manndalen i Nord-Troms, der Kent-Hugo sammen med blant andre kameraten Petter Sundbakk (i bildet) startet sommersesongen i pinsen.

Foto: Kent-Hugo Norheim

– Hater meg selv for det

Og selv om han har hatt uforglemmelige opplevelser, og vært lenger oppe enn mange av oss kan drømme om, er det enkelte turer han helst vil glemme.

Og det kunne han kanskje gjort, hadde det ikke vært for den lista.

– Det var en tur til en topp innerst inne fra Bilto i Reisadalen. Det tar fire timer å kjøre dit, hver vei, sier Norheim.

Giebarášša

Det var toppen Giebarášša på 1031 m.o.h. (til venstre i bildet) Kent-Hugo desverre glemte, da han var på topptur i Kvænangen i Troms. Tross ti timer hver vei må han tilbake.

Foto: Kent-Hugo Norheim

Og når bilen først er parkert er det fortsatt seks timers gange, hver vei, for å kunne krysse en rekke topper av lista. Men så var det en han glemte...

– Fjellet heter Giebarášša og er 1031 meter over havet. Det var på tur til den høyeste toppen i Kvænangen samt to nabotopper sommeren 2011, at jeg rett og slett glemte den. Det hater jeg meg selv litt for, sier Norheim.

Dermed må han nemlig ta den lange veien en gang til, når han helst skulle tatt noen nye turer.

– Det er vel en kombinasjon mellom at jeg hater å tape og at jeg ikke klarer å gjøre noe halvvegs, sier Norheim om hva som driver han.

Vært på flest topper i Troms (?)

Kent-Hugo Norheim har hørt om flere som han. Han forteller at det var flere som samlet topper i samme omfang på midten av 90-tallet.

– Ronny Ottesen var den første som ble ferdig med alle topper på over 1500 meter, men han er ikke like aktiv lenger. Jeg tror ikke det er andre som har vært på like mange i Troms, selv om det er folk på landsbasis som samler topper på heltid, sier Norheim.

Det blir noen sære turer.

Kent-Hugo Norheim

Aller best trives han i Lyngsalpene på ski vinterstid, på Piggtinden eller på Jægervasstinden. Denne helgen startet han imidlertid sommersesongen med fottur til Bangfjellet i Dividalen, og i går gikk han til Rastteváddjačohkka i Manndalen med to kamerater.

Noen turer er riktig nok mindre populære enn andre. Det gjelder særlig de milelange turene innover vidda, for å kunne krysse av en topp med liten eller ingen utsikt fra.

– Det er fantastisk artig å bli kjent i nye områder, selv om det blir noen sære turer. Det å vite både høyde, navn og hva man kan se fra hver av dem. Og så er det jo en stor tilfredsstillelse i å vite at man snart har vært på dem alle, sier Norheim.

Kent-Hugo Norheim regner med å ta de siste 195 toppene gjennom nærmere 80 turer, og skal etter planen ha gått på alle 666 topper på over tusen meter i Troms i løpet av 2017. Om han har flaks med været kan han bli ferdig i 2016.

Kent-Hugo Norheim

273: Ken- Hugo poserer lykkelig på toppen av Lille Jægervasstinden i Lyngen. Han har siden starten merket at stadig flere ønsker seg til topps. – Spesielt i vintersesongen er det kø på mange av de populære toppene, sier Norheim som selv farter til stadig «særere» fjell.

Foto: Kent-Hugo Norheim

Les mer om turene på Kent-Hugo Norheims egen hjemmeside kugo.no