NRK Meny
Normal

Skal belyse Nord-Norges krigshistorie - har fått 40 millioner til forskning

– Krigen i nord var annerledes enn krigen i sør. Den fortjener å bli enda bedre belyst i den nasjonale fortellingen om andre verdenskrig, mener Fredrik Fagertun ved UiT.

UiT Norges arktiske universitet

Prosjektene gjør at UiT blir en tungvekter i forskning på andre verdenskrig, sier rektor Anne Husebekk.

Foto: Stig Brøndbo / UiT - Norges arktiske universitet

UiT Norges arktiske universitet har fått midler fra den bergenske forretningsmannen Trond Mohn og Norges forskningsråd til å starte tidenes største forskningsprosjekt på krigen i nord.

– Fortellingen om hva som skjedde og den avgjørende rollen nordfronten hadde for utfallet av krigen i Europa fortjener å bli bedre belyst, sier leder for institutt for historie og religionsvitenskap ved UiT, Fredrik Fagertun.

Forskningsprosjektet har utgangspunkt i forskergruppen «Nordfront til isfront» ved instituttet, men inkluderer også forskere fra Institutt for helse og omsorg og Norges fiskerihøgskole.

Mohn gir fire millioner kroner i et femårsperspektiv til dette prosjektet, som blant annet skal bidra til at fortellingen om krigen i nord kommer ut i bokform om fem år.

Kjell Kolbeinsen og Fredrik Fagertun

– Trond Mohn har vist stor interesse for den nordnorske krigshistorien og ønsker å bidra til at den blir bedre kjent i en nasjonal historiefortelling om krigen, sier Kjell Kolbeinsen (t.v.). Leder ved institutt for historie og religionsvitenskap ved UiT, Fredrik Fagertun, er svært fornøyd med Mohns bidrag til forskningen på krigshistorien i nord.

Foto: Stig Brøndbo / UiT - Norges arktiske universitet

To prosjekt

Prosjektet er delt i to, og har til sammen en ramme på rundt 40 millioner kroner. Det Mohn-finansierte prosjektet handler om nevnte krigen i nord. Det andre har et nasjonalt og nordlig perspektiv, med en totalramme på 19,8 millioner – finansiert av Norges forskningsråd.

Det nasjonale historieprosjektet er unikt i norsk sammenheng i både omfang og organisering. Det krigshistoriske miljøet ved UiT har hoveddelen av forskningen, men det blir et samarbeidsprosjekt som også inkluderer Narviksenteret, Institutt or forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole og historiemiljøet ved NTNU i Trondheim.

– Samarbeidet med de andre krigshistoriske miljøene, samt at vi får begge disse prosjektene samtidig, vil skape en stor gevinst, sier historieprofessor Halvard Tjelmeland ved UiT.

Tungvekter i forskning

Begge prosjektene skal se på norsk og nordnorsk krigshistorie i en internasjonal sammenheng. Milliongaven fra Mohn, som ble utnevnt til æresdoktor i fjor, føyer seg inn i rekken av andre sjenerøse gaver fra ham.

– Trond er glad for å kunne bidra til dette viktige arbeidet, sier Kjell Kolbeinsen, styremedlem i Tromsø forskningsstiftelse og venn av bergenseren.

– ­Vi er svært takknemlig for at Trond Mohn igjen bidrar til banebrytende forskning ved UiT. Prosjektene gjør at UiT blir en tungvekter i forskning på andre verdenskrig, sier rektor Anne Husebekk.

Med blikket fra nord

Regjeringen tildelte statsbudsjettet for 2015 fire millioner kroner hvert år i fem år for å videreutvikle kunnskap om 2. verdenskrig. Dette ble gjort som en del av markeringen av frigjøringen av Norge 70 år tidligere.

Forskningsrådet lyste ut midlene, og tildelte dem til UiT på bakgrunn av en åpen konkurranse der fagmiljøets kvalitet hadde avgjørende betydning.

- Det er gledelig at UiT befester sin posisjon og sitt fagmiljø som fremst i landet. Symbolikken ved at denne nasjonale forskningen nå skal ledes med blikket fra nord er viktig i lys av de store manglene ved hendelsene i nord i vår nasjonale krigshistorie, sier stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H).