Sjømaten upåvirket av fredsprisen

Eksportutvalget for fisk (EFF) er i Kina, men merker ingenting til at det diplomatiske forholdet mellom Norge og Kina har kjølnet.

Godt samarbeid

Kommunikasjonssjef Christian Chramer i Eksportutvalget for fisk sammen med kinesiske matbloggere, TV-journalister og magasinskribenter den 7. oktober i forbindelse med laks nummer ti million sin tur fra Norge til det kinesiske markedet.

Foto: Tom Haga (c) Eksportutvalget for fisk

Kinesiske myndigheter har avlyst sitt møte med fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen onsdag. UD har ikke fått begrunnelse for avlysningen, som kommer tre dager etter at Nobels Fredspris gikk til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo .

Eksportutvalget for Fisk (EFF) er på verdensutstillingen i Shanghai for å feire at laks nummer ti million er solgt til Kina.

Upolitisk påvirket

Kommunikasjonsdirektør i EFF, Chistian Chramer, sier deres arbeid pågår upåvirket av det diplomatiske forholdet mellom landene.

– Vårt program for oppholdet står fast og vi ser ingen grunn til å endre på det. Vi er upolitiske i det vi gjør, sier Chramer til NRK.no på telefon fra Shanghai.

Kina er markedet i Asia hvor eksporten av norsk sjømat vokser raskest. EFF markedsfører norsk sjømat og skal ha møter både med kinesiske og norske aktører under Shanghai-oppholdet.

Ikke naturlig som tema

Møtet mellom Berg-Hansen og kinesiske myndigheter var et møte EFF ikke skulle delta på. I møte med kinesiske myndigheter er EFF ikke møtt med noen kald skulder.

– Vi helt er upåvirket av det som skjer. Dialogen med sjømataktørene i Kina er like gode nå som før, framholder Chramer.

– Så ikke engang "på smalltalk"-nivå har utdelingen av Nobels Fredspris til Liu Xiaobo vært et tema?

– Nå har jeg akkurat landet og har ennå ikke fått sjekket inn på hotellet, men prisen er ikke et naturlig tema når vi er i dialog med markedet, understreker Chramer.

For viktig for Kina

Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) tror heller ikke norsk sjømateksport vil bli påvirket av fredsprisen.

– Norsk sjømat er for viktig for kineserne til at de vil ramme importen, sier direktør Trond Davidsen i FHL

– Kina har en åpen økonomi og handelen er beskyttet av WTO-reglementet, påpeker han.