Hopp til innhold

– Dette henger ikke på greip

Fagforening i Telenor tordner mot planene om å legge ned på Finnsnes.

Telenor Finnsnes

Telenors avdeling på Finnsnes har 50 ansatte. Nå kan de snart stå uten jobb.

Foto: Tone Resvoll

Onsdag ble det kjent at Telenor vurderer å legge ned avdelinga på Finnsnes med 50 ansatte. Saken er nå til utredning i administrasjonen, og styret skal ta en avgjørelse i neste måned.


– Dette er et alvorlig tegn på at Telenor er i ferd med å løpe fra samfunnsansvaret sitt, og vraker viktige distriktsarbeidsplasser. Vi vil gjøre vårt for å stoppe dette. Det sier konserntillitsvalgt Bjørn Arne Anderssen i YS-forbundet Negotia.


Flinke medarbeidere


– Det er ikke noe vi har besluttet ennå, men det er en ting vi vurderer. Det er en sak som skal opp i vårt styre i april, sier kommunikasjonsdirektør Torild Uribarri i Telenor Norge.

Uribarri forteller at de hele tiden gjør vurderinger på hvordan de skal drive sin kundeservice best mulig.


– På Finnsnes har vi en gjeng med utrolig flinke medarbeidere, men vi må gjøre en vurdering om vi kan ha så mange kundesenter som vi har. Og i så fall hvor store de skal være, sier hun.

Ser ikke økonomisk effekt

Bjørn Andre Anderssen

Bjørn Andre Anderssen, konserntillitsvalgt for Negotia i Telenor, mener en nedleggelse rammer distriktene.

Etter at NRK fortalte nyheten onsdag var med møte med de ansattes organisasjoner i Telenor Norges Kundeservice på Finnsnes. De ansatte er sjokkerte og hadde ikke ventet dette, forteller fagforeningslederen.


Telenor mister 100 000 fasttelefonabonnenter årlig.


– Vi forstår at bedriften må ta noen grep for å sikre framtidig drift og arbeidsplasser. Dette er noe helt annet, det handler ikke om å avvikle arbeidsplasser som går med tap, sier Anderssen.


For få år siden la Telenor ned flere avdelinger i distriktene, blant annet i Bardu. De som ble overtallige der fikk tilbud om jobb ved avdelinga på Finnsnes.

Telenor Norge skal nå redusere antall ansatte med 450 årsverk, og nedbemanningen skal skje i løpet av 2014.

Kommunikasjonsdirektøren sier likevel at de ansatte vil få tilbud om jobb andre steder i selskapet hvis de beslutter å legge ned avdelingen på Finnsnes.

– Hvis de ønsker å være med å jobbe i kundeservice andre steder, vil vi gjerne det. Det er klart at det ikke er gitt at familier kan flytte til andre steder, men tilbudet vil være det, forteller Uribarri.

Negotia kan ikke se den store økonomisk effekten av å legge ned avdelinga. De mener konsekvensene for de berørte er så stor at dette hensynet må veie tyngre enn den påståtte økonomiske gevinsten.

– Vi går selvsagt imot et forslag som innebærer en reduksjon i distriktene samtidig som det foretas ansettelser andre steder av folk som skal gjøre tilsvarende oppgaver. Dette henger ikke på greip, sier Bjørn Arne Anderssen.

Han mener dette er et eksempel på at en stor norsk bedrift flytter kompetansearbeidsplasser ut av distriktene.

Geir Inge Sivertsen

Ordfører Geir Inge Sivertsen i Lenvik ønsker mer informasjon fra Telenor.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

– Telenor har finansielle muskler til å utvikle nye tilbud og fortsatt være en verdensledende aktør, men da må de ta i bruk kompetansen som finnes over hele landet, sier Anderssen, som frykter saken skader omdømmet til Telenor.

Han forventer nå at regjeringa kommer på banen og utviser aktivt lederskap.

Ordføreren vil ta kontakt

Ordfører i Lenvik, Geir-Inge Sivertsen sier at det er svært alvorlig dersom Telenor legger ned avdelinga på Finnsnes med 50 ansatte.

– 50 arbeidsplasser er mye for Finnsnes, og dette er snakk om kompetansearbeidsplasser som er viktige for enhver kommune, også for Lenvik. Jeg har bedt om å få et møte med ledelsen, for å få ei nærmere orientering om hva som skjer videre, sier ordføreren.

Vil ha større kundeserviceavdelinger

– Vi er midt i prosessen med å diskutere denne saken med de tillitsvalgte i Telenor Norge før en innstilling leveres til styret i april. Overfor våre dyktige medarbeidere på Finnsnes synes vi det er synd at dette blir en sak i media lenge før en eventuell beslutning fattes, sier kommunikasjonsdirektør Torild Uribarri.

– Det er også viktig å nevne at dersom det besluttes nedleggelse vil alle våre medarbeidere på Finnsnes få tilbud om jobb på andre kundeserviceavdelinger i Telenor. Vi har forståelse for at det ikke kan passe for alle, men det er mulig å fortsette i Telenor dersom man kan flytte.

Telenor har i dag avdelinger på 11 steder i Nord-Norge, inkl Svalbard, med rundt 300 medarbeidere på disse avdelingene.

– Vi har med andre ord en sterk tilstedeværelse også i Nord-Norge. I tillegg åpner vi 7 nye Telenorbutikker i Nord-Norge i år, deriblant ny butikk på Finnsnes i fredag 21. mars. Vurderingen rundt eventuell nedleggelse av Finnsnes er basert på at vi over tid trenger noen større kundeserviceavdelinger fremfor mange, mindre avdelinger, sier kommunikasjonsdirektøren i en kommentar til NRK.


Flere nyheter fra Troms og Finnmark