Hopp til innhold

Sjokkerende blinkskudd: – Kannibalisme blant ender er absolutt uvanlig.

Naturfotograf Hinrich Bäsemann har aldri opplevd lignende.

Hinrich Bäsemann var lynrask i å få opp kameraet da stokkanden grep tak i den enslige andungen.

Hinrich Bäsemann var lynrask i å få opp kameraet da stokkanden grep tak i den enslige andungen.

Foto: Hinrich Bäsemann

Da naturfotografen hørte plasket, var han lynrask med å få opp kameraet. – Jeg hadde høyt adrenalinnivå i blodet, og jeg måtte se på bildene for å oppfatte hva som hadde skjedd på den korte tiden.

Naturfotograf Hinrich Bäsemann, er vant til rolige omgivelser når han er ute og fotograferer, og har hatt flere gode opplevelser rundt det populære Prestvannet i Tromsø. Men på en av hans nylige turer var han vitne til en hendelse som verken var rolig eller god.

– Jeg hørte plutselig et stort plask ved siden av meg, og da så jeg en voksen hunkjønnet stokkand ta med seg en enslig andunge i nebbet. Stokkanden forsvant inn i sivet, men da hun kom ut igjen var hun alene. Jeg tror derfor hun spiste andungen, forteller Bäsemann til NRK.

Det var Nordlys som først omtalte hendelsen.

Naturfotografen sier det er første gangen han og andre ornitologer han kjenner, oppdager kannibalisme blant stokkender.

Svært uvanlig

Bäsemann observerte at ungfuglen ikke hadde følge av noen mor, og frykter hun kan ha blitt spist av en oter. Det er ellers lite han mener kan forklare at ungfuglen ikke var under morens beskyttelse.

Selv om stokkandunger er i stand til å klare seg alene, i den forstand at de vet hvordan de skal finne mat selv, er otere og stormåser hyppige trusler for ungfuglene. Det er vanlig at andunger blir spist av disse rovdyrene.

– Men at en stokkand spiser en annen stokkand er svært uvanlig, sier naturfotografen.

Handler ikke om matmangel

På spørsmål om hva som kan forklare at den voksne stokkanden grep med seg andungen, svarer Bäsemann at det nok ikke dreier seg om matmangel.

– Det er mange som kaster brød i vannet og mater fuglene ved Prestvannet. Kanskje kan det forklares med en aggressivitet hos stokkanden. Jeg har rett og slett ikke peiling på hva som kan ha skjedd, sier han rådløst.

Kan det hende at stokkanden tok med seg andungen for å ta den til seg?

– Nei, det er ikke vanlig. Det har skjedd at fugler tar til seg andres unger over et par dager, men ikke lenger enn det. Stokkanden får et spesielt bånd med sine andunger, og motsatt. Et tilsvarende bånd kan de ikke få med andres unger, forklarer Bäsemann.

– Paradis for naturfotografer

Den erfarne naturfotografen går tur ved Prestvannet nesten hver dag. Han beskriver stedet som en naturperle og et paradis for naturfotografer. Det finnes nesten ingen steder i verden med et så interessant fugleliv, sier han.

Bäsemann og en av hans kollegaer har over flere dager observert den enslige ungfuglen i Prestvannet.

– Jeg har ikke sett ungfuglen igjen, og ut ifra det jeg opplevde kan jeg bare anta at den ble spist. Det er veldig opprørende.