Hopp til innhold

Sjekk denne vinsykkelen

Er dette noe å benytte seg av når sommeren nærmer seg?

Vinsykkelen

Kurator Hanne Hammer Stien (t.v.) og produsent Maria Stephansen har trumlet sammen den største kunstfestivalen i Hammerfest noen sinne.

Foto: Per Kristian Olsen

Nasjonal Kunstfestival i Hammerfest er i gang. Og de låner ut syv blåmalte sykler ti publikum. Noen av syklene er en rullende kunstinstallasjon, én av dem har et lite påmontert vinskap med plass til to glass og en flaske.

– Det er et kjempepopulært tiltak. Syklene er stadig ute på tur, sier produsent for festivalen, Maria Stephansen til NRK.

Men da er det viktig å huske på at det ikke er lov å sykle i beruset tilstand.

Vinsykkelen

Her er vinsykkelen, et populært innslag på kunstfestivalen i Hammerfest, det sier kurator Hanne Hammer Stien (t.v.) og produsent Maria Stephansen. Hammerfest by er tema for den nasjonale kunstfestivalen i Hammerfest som varer hele helga.

Foto: Per Kristian Olsen

– Vi oppfordrer ikke folk til å ta med seg vin på sykkeltur. Vi har vannflasker på den til daglig, men hva de tar med seg er jo opp til dem. Vi passer på å si fra om at man må gå ved siden av syklene hvis man har drukket alkohol, sier Stephansen

Den største

Festivalen blir ledet av Stephansen sammen med kurator Hanne Hammer Stien, og er den største kunstfestivalen i Hammerfests historie.

I halvannet år har Stien og Stephansen ledet arbeidet med å få på plass kunstutstillinger, dans, musikk og seminar.

Nå som festivalen er i gang er mer enn 100 frivillige i sving.

De sørger for å formidle arbeidene til mer enn 20 kunstnere som vises frem på 11 visningssteder.

Her er det fullt trøkk både på Arktisk kultursenter, gjenreisningsmuseet og i naustet på Fuglenesodden. Hele byen står i kunstens tegn.

Historisk preg

Festivalens oppdrag til kunstneren har vært å gi Hammerfests historie, nåtid og fremtid et kunstnerisk uttrykk.

Flere kunstnere som videokunstner Bodil Furu, installasjonskunstnene Øyvind Mellbye og Matti Aikio og flere andre problematiserer gass, mineralleting og fiskeriene.

– Festivalen har Hammerfest som tema fordi Hammerfest av i dag er interessant langt utover det lokale. Mange av de store spørsmål i vår tid om olje, gass, fisker, mineralleting, miljøvern, hva er det gode liv, alle disse spørsmålene har omdreiningspunkt i Hammerfest, sier kurator Hanne Hammer Stien.


Far og sønn

Festivalen har også et kunsthistorisk blikk på Hammerfest med en egen Kåre Kivijärvi utstilling.

Til stedet er også hans sønn Samuel Kivijärvi som selv er billedkunstner. Det er også et skarpt fokus på Inger Sitter. Med utgangspunkt i hennes store utsmykning fra Findus, maleriet, Komposisjon i gult, vises flere av Sitters sentrale arbeider.

Også Evahenna Aalto og Arnold Johansen som gjorde hammerfestinger av seg har egne utstillinger

Flere nyheter fra Troms og Finnmark