Hopp til innhold

Sjefsersjant i Panserbataljonen: – Vi kan takle alle situasjoner som måtte oppstå i Irak

På grunn av sikkerhetssituasjonen er det nå usikkert hva som skjer med de norske styrkene i Irak. Soldatene befinner seg i leiren og avventer om det blir retur til Norge eller om treningen gjenopptas.

Panserbataljonen

Fra politisk hold kommer det nå krav om at den norske styrken i Irak bør hentes hjem igjen. Sjefsersjant Mats Randers sier den norske styrken i Irak er trent til å takle alle mulige situasjoner.

Foto: Arild Moe / NRK

– Før noen på politisk nivå i Norge har fattet noen beslutninger på hva bidraget skal innebære, fortsetter styrken i Irak jobben de er satt til å gjøre. Vi forholder oss til det oppdraget vi har der nede, sier sjefsersjant i Panserbataljonen, Mats Randers til NRK mandag kveld.

Etter fredagens hastemøte i Nato, sa generalsekretær Jens Stoltenberg at Nato stopper treningen av soldater i Irak.

Randers har selv vært stasjonert i Irak i et halvt år, og er en del av bataljonen som er på oppdrag i Irak. De 70 norske soldatene som er der nå, befinner seg i Anbar-provinsen.

– Jeg drar dit Hæren ber meg om å reise. Jeg er ikke bekymret for å dra ut med Panserbataljonen. Det ligger i bataljonens natur å takle alle mulige trusler og situasjoner.

Beredskapen har vært styrket siden nyttårsaften, men forsvarsminister Frank Bakke Jensen sier pårørende i Norge ikke har grunn til å være ekstra engstelige.

– Det er ikke noen grunn til å være bekymret. Soldatene er godt trent og har godt utstyr for å takle denne type situasjoner så det skal vi ta med ro.

De norske styrkene avventer i leir

– Det er sikkerhetssituasjonen som gjør at vi setter treningen av de irakiske sikkerhetsstyrkene på pause. Så vil man se fremover hvordan sikkerhets- og trusselsituasjonen utvikler seg fremover, før man eventuelt gjenopptar treningen, sier talsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter, major Brynjar Stordal.

Brynjar Stordal

Talsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter, Brynjar Stordal sier de norske styrkene nå avventer situasjonen inntil nye føringer blir gitt.

Foto: Mats Grimsæth / Forsvarets Medisenter

Han sier de norske styrkene som nå befinner seg i Irak er i leiren mens de avventer situasjonen.

– Vi må vente og se hva som blir de neste føringene - om vi skal gjenoppta treningen eller om vi skal trekke oss ut.

– Men forløpig forholder vi oss mandatet vi er gitt om at vi skal være i Irak ut 2020.

– Ikke bekymret

Hele situasjonen i Midtøsten har tilspisset seg etter at den iranske generalen Qasem Soleimani ble drept i et amerikansk droneangrep før helga.

Iran har lovet hevn over drapet. 35 amerikanske mål i regionen har blitt identifisert. Også generalens datter kom med trusler da hun sto ved farens kiste mandag.

– Familiene til amerikanske soldater i Midtøsten vil bruke dagene på å vente på døden til sine barn, sa Zeinab Soleimani.

Men Randers i Setermoen Leir i Bardu er ikke bekymret for sine kolleger i Irak. Dette til tross for at de befinner seg i det samme området som amerikanske styrker.

– Alle styrkene har vært gjennom god opptrening som gjør dem i stand til å takle denne type oppdrag. De har det utstyret som trengs og er klar for hva det måtte være. For min del var det å være i Irak annerledes enn andre bidrag jeg har vært på. Området og regionen er kompleks, og det er andre dynamikker der som gjør det utfordrende. Men klarer vi da å få til litt, er det veldig givende.

– Fortsetter opptrening og klargjøring

Norge har hatt styrker i Irak siden 2015 og skal i hvert fall ha det ut dette året. Panserbataljonen og Telemarkbataljonen veksler på å være der, et halvår i slengen hver.

Siden august i fjor har 70 soldater fra Panserbataljonen og andre støtteavdelinger fra Brigade Nord, vært i Al-assad Air Base i Irak.

I midten av februar overtar Telemarkbataljonen det norske bidraget. Hvis ikke soldatene trekkes tilbake før det, slik irakiske myndigheter har bedt om.

– Det er en usikkerhet vi må forholde oss til. Vi ser an situasjonen, og fortsetter opptreningen og klargjøringen for avreise. De er forberedt på å løse oppdraget inntil de eventuelt får en annen melding, sier major Brynjar Stordal.

Den spente situasjonen har ført til at den norske styrken i Irak har satt selve oppdraget der nede på vent.

Søndag sa oberstløytnant Einar Aarbogh, sjefen for den norske styrken i Irak, til Forsvarets forum at han forventer et angrep mot de militære basene i landet.

– Men vi vet ikke når, hvor og hvordan.