Hopp til innhold

Sjefen sover i arbeidstiden

Rita Karlsen styrer en suksessbedrift, men er ikke som andre sjefer. Midt i arbeidstiden går hun hjem og legger seg.

Rita Karlsen

Rita Karlsen sover siesta hver dag mellom 1200 og 1300.

Foto: Øystein Antonsen

Etter en halv times sovepause på sofaen, står hun opp og tar fatt på resten av arbeidsdagen. Det kalles siesta, en spansk tradisjon som kom til Senja med spanske sjømenn for mange hundre år siden.

Flere av de ansatte hos Brødr. Karlsen på Husøy på Senja gjør som sjefen. Men de er ikke alene. Hele det lille øysamfunnet går til ro mellom klokken 12 og 13.

– Siesta er noe jeg må ha hver eneste dag. Søvnen på denne tiden er viktig for arbeidsinnsatsen resten av dagen, sier Rita Karlsen til NRK.

Husøya

På Husøy på Senja er siesta en årelang tradisjon.

Foto: Øystein Antonsen

Ingen får forstyrre

Hun inviterer meg hjem under siestaen. Etter å ha smøget seg under et ullpledd på sofaen og lukket øynene, blir det dørgende stille i huset. Vind og snøfokk fra et hissig polart lavtrykk pisker mot ruta. Det er det eneste som bryter stillheten her ute mot storhavet.

Jeg finner meg en hvilestol. Venter til Rita har sovet ferdig og er klar til å vise meg rundt på kaia på bedriften. Ingen får forstyrre henne. Mobilen er satt på lydløs. Selv viktige samtaler fra forretningsforbindelser ute og hjemme får vente til Rita har hatt siesta.

– Morgenen og formiddagen kan være rolig på bedriften. Siestaen mellom klokka 12 og 13 gjør at vi er uthvilte når båtene kommer inn fra havet. Ofte varer arbeidsdagen til langt på kveld. Da kommer siestaen godt med, sier Rita.

Hun er en innovativ forretningskvinne, kjent i sjømatnæringa for sin dyktighet. Det var også begrunnelsen for at hun ble kåret til «Årets navn» av Fiskeribladet.

Når hun er ute og reiser på møter og konferanser, må hun droppe siestaen.

– Det er uhøvelig. Det gjør noe med meg. Da kan jeg bli litt sur og tverr. Ikke så enkel å ha med å gjøre, sier hun og ler på sin karakteristiske måte.

Siesta på skolen

Solveig Bjerkholt

Også skolen på Husøy praktiserer siesta.

Foto: Øystein Karlsen

Til og med på skolen er det siesta. Elevene får lengre matfriminutt enn andre norske skoleelever.

– Klokka 12 ringer skoleklokka. Elevene pakker sammen bøkene sine. Noen går hjem. De som er så heldige å ha en bestemor eller en foreldre hjemme får middag. Turister som kommer hit blir forundret. Er også butikken stengt, spør de, forteller lærer Solveig Bjerkholt.

Da hun kom som lærer fra Sørlandet til Husøy var siesta ukjent for henne. Det har hun for lengst vent seg til.

Fisker og reder Rolf Bjørnar Tøllefsen er stolt over den særegne tradisjonen, som kom til Husøy med spanske sjømenn.

– Du vil se at mange her er litt mørkere i huden og på håret. De har også brune øyne. Rita er en av dem. Og så har hun det rette navnet, Rita Senorita, sier Rolf Bjørnar og ler sammen med sjefen på øya.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark