Sjarmstrippen

Kropp er topp! Men glem strippinga – her er det verdigheta som vinner.

Stripper med sjarme og varme

Strippere med sjarme og varme. I blanke messingen er god underholdning fra HT.

Foto: Gisle Bjørneby

Det er ingen logikk i at folk skal gå mann av huse for å se Finn Arve Sørbøe og Jardar Johansen kle av seg.

Men her får de mye sjarmerende kropp igjen for pengene. Og de får noe som ikke alle musikaler har like mye av - de får en god historie i bunn.

For dette handler minst av alt om stripping. I blanke messingen er en historie om verdighet, om vennskap, om selvfølelse og mangelen på den. Og med Sørbøe og Johansen i front, har Hålogaland Teater fått til ei forestilling med både humor og varme.

Overrasker positivt

Sørbøe er ingen sanger, og Johansen er ingen skuespiller, men de overrasker begge positivt og det kan være fristende å tro at de har lært av hverandre.

Det er ikke så bra at man river klærne av seg i iveren over prestasjonene, men ei forestilling å kose seg med. Underholdning med realisme.

For historien om de seks arbeidsløse karene kunne vært hentet fra oljeindustrien i dag, den kunne vært lagt til fiskerinæringa eller gruvene på Svalbard for den del. Men vi skal til Sheffield i England, hvor stålindustrien går ad undas på 80-tallet, og hele byen preges av at store deler av den mannlige befolkninga er uten jobb.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Den nakne sannhet på do

Den nakne sannhet på do. Jardar og Finn Arve er et godt team, og har tydelig lært av hverandres ferdigheter på scenen.

Foto: Gisle Bjørneby

Audition et høydepunkt

Etter at de mannlige stripperne i Chippendales får damene i byen til å bli spinnville, får Jerry (Sørbøe) den strålende ideen om at han og kompisen Dave (Johansen) skal samle et gjeng karer, kaste klærne, og tjene pengene de sårt trenger.

De inviterer til audition, et virkelig høydepunkt i HTs forestilling. Det er nesten fristende å kalle det et klimaks, men det kommer jo som de fleste vet litt seinere i showet.

De seks har alle sine vanskeligheter i livet, og strippejobben kan være redninga til så mye. Jerry sliter med å få beholde foreldreretten til sønnen Nick. (Trygt og godt spilt av Håkon Sørbøe). Og Dave sliter med selvtilliten, noe som igjen går ut over forholdet til kona. Harold (Svein Harry Hauge) har ikke tort å fortelle sin kone at han er arbeidsledig. Og hun, fornøyelig spilt av Kristine Henriksen, lever som om mannen tjente store penger. Henriksen står også for en av de bedre sangprestasjonene i forestillinga.

Halter litt

For det halter dessverre litt både i skuespilleri og sang. Dette er noe som også har vært avslørende i andre større oppsetninger på HT. Denne gangen er det flere nye ansikter på scenen. Noen med tydelig musikalerfaring, men det er nesten så man kunne ønske flere tungvektere blant skuespillerne.

Men ensemblet klarer seg likevel, og totalen blir anstendig så det holder.

Gjermund Andresen har igjen laget en scenografi som fungerer optimalt. Scenene skifter raskt mellom industrihall og diskotek, via soverom og villastrøk. Og regissør Ivar Tindberg har gode grep om den mangefasetterte historien. For her er lagene mange. En ekstra ros må gå til koreografen som har lært karene de rette "moves-ene", imponerende i seg selv.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sørbøe og Sørbøe

Sørbøe og sønn. Finn Arve og sønnen Håkon som er en av tre barneskuespillere som veksler på rollen som Nick.

Foto: Gisle Bjørneby

Sørbøe bærer

Musikalen I blanke messingen er basert på den populære filmen fra 1997. De som husker filmen, vil kanskje savne musikken derfra. Og selv om musikalen har vært spilt både på Broadway og på musikalscener for øvrig, så byr den ikke på den voldsomme hitparaden.

Men den gir Finn Arve Sørbøe en mulighet til å vise en større register enn han har hatt anledning til før (og da snakker jeg ikke om kroppen…) Han fyller den bærende rollen som Jerry med glans. Jardar Johansen kler sin Dave. Han mister det viktige glimtet i øyet i enkelte deler av forestillinga, men når han er "på" , eier han scenen.

Tar de han helt ut?

Det er mulig det skyldes premierenerver, men første akt har bedre driv enn andre. Etter pausen har gutta i historien mistet gløden, og det har visst smitta på skuespillerne. For gnisten tennes ikke før strippeshowet skal til å starte.

Men da fyrer de på. Og hva får du sjå? Foruten høyt 80-tallshår og en klesstil du skulle ønske var visket bort fra fotoalbumet?

Ja, det er vel mange som undrer om HT gjør "The full monty" – altså tar han helt ut. Kler de av seg alt? Lar tassene dingle fritt?

Uten å røpe alt: De seks stripperne setter sikkert pris på om lysteknikeren ikke sovner under forestillinga…