Fornøyd med kuvendingen til sjakk-OL

– Jeg er fornøyd med beslutningen om å godta alle søknadene, skriver sjakkpresident Llyumzhinov i et brev til «Tromsø 2014». Men han etterlyser fortsatt svar på visumspørsmålet.

Kirsan Iljumsjinov

Leder for Det internasjonale sjakkforbundet, Kirsan Iljumsjinov, er fornøyd med at alle lagene får delta.

Tromsø-OL har nå fått svar fra Kirsan Llyumzhinov og Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE).

– Han er fornøyd med at vi imøtegår kravet om at deltakerne som ikke meldte seg på i tide kan melde seg på. Han sier det er viktig at FIDE og arrangørene har et gjensidig respektfullt forhold, og samarbeider for å gjennomføre arrangementet, sier Børge Robertsen, direktør for sjakk-OL i Tromsø 2014.

Han er glad for den positive tonen i FIDEs svar.

– Nå har vi fått arrangementet på rett spor. Nå kan vi gjøre det vi skal gjøre, nemlig fokusere på sjakk-OL, sier Robertsen.

Børge Robertsen holder pressemelding

Direktør for sjakk-OL i Tromsø, Børge Robertsen, meldte i går at Tromsø 2014 snur i spørsmålet om deltakerne som meldte seg på lekene for sent.

Foto: Ørjan Hansen

Taus om pengene

Ekstraregningen for etterpåmeldingen, som kan komme opp i millionklassen, sier FIDE imidlertid ingen ting om.

– Det eneste de sier noe om er at de forventer at vi fortsetter å samarbeide med World Championship & Olympiads Committee og FIDEs sekretariat i forhold til å løse de organisasjonelle utfordringene som gjenstår. I det forventer jeg at den økonomiske biten ligger, sier Robertsen.

Heller ikke boligene blir kommentert.

– Vi er i den situasjonen at vi ikke har noe valg om å legge dommerne på Malangen Brygge. Det er umulig å gjøre alle fornøyd, sier Robertsen.

Nå er papirene til den ukrainske sjakkspilleren som har blitt russisk også i orden, så nå får hun også delta.

Etterlyser avklaring om visum

Llyumzhinov minner mot slutten av brevet om «det andre alvorlige problemet», som handler om at ikke alle deltakerne og FIDE-delegatene har fått visum til Norge. Han påpeker at det i «Tromsø 2014» sitt brev ikke stod noe svar på dette spørsmålet.

– Dette skaper inntrykk av at enkelte av spillerne ikke vil kunne komme med deres lag og at noen av delegatene ikke vil kunne delta på forsamlingen. Som «Tromsø 2014» lovet fra første øyeblikk det søkte om lekene, burde det gjøre alt det kan i samarbeid med den norske regjeringen for at alle søkerne skal motta visum til Norge, skriver Llyumzhinov og FIDE i brevet.

Jobber på spreng

Robertsen svarer at Tromsø 2014 har god dialog med UDI.

– Etter at det her ble løftet opp på høyeste nivå gjennom et brev til statsministeren så har også UD blitt koblet inn. Det vi har fått vite nå er at flere jobber med å ta unna visum-forespørslene som kommer, sier Robertsen.

Han understreker at arrangørene er nødt til å underlegge seg reglene i Schengen-avtalen, som Norge forholder seg til. Nå jobber arrangørene med å få oversikt over alle aktørene som kommer.

– Så får vi se når arrangementet er ferdig, hvor mange lag som ble med, sier Robertsen.