Hopp til innhold

Drømmer fremdeles om å finne svaneøglens hode

I år skal Jørn Hurum og de andre øglegraverne for siste gang slå opp teltene sine ved Janusfjellet på Svalbard. Drømmen er fremdeles å finne et intakt svaneøglehode.

Jørn Hurum

Paleontolog Jørn Hurum har tilbrakt de siste åtte sommerne på Svalbard.

Foto: NRK Eivind Molde

– Selvfølgelig håper vi på å finne et helt svaneøglehode den siste sommeren vi graver her, men vi vet at det er svært små sjanser. Svaneøglehodene er svært skjøre, og ser ut til å gå i oppløsning fort, sier Jørn Hurum.

I august i år er det åttende år på rad paleontologen fra naturhistorisk museum i Oslo tar med seg en blanding av frivillige, studenter og forskere, for å grave etter forhistoriske øgler i fjellsidene et stykke utenfor Longyearbyen på Svalbard.

I løpet av det lange forskningsprosjektet har de hentet ut, over 30 skjeletter. I fjor hentet teamet ut rekordmange knokler, som tilhørte til sammen seks øgleskjeletter.

Gammel øgle

Også i år har forskerne sett seg ut seks skjeletter de har fått tillatelse til å grave ut. Det er både svaneøgler og fiskeøgler blant skjelettene, men heller ikke i år ser det ut som de er på sporet av det mystiske svaneøglehodet.

Så langt har forskerne bare funnet to kjever og en hjernekasse fra øglen med den lange halsen og de små hodene.

– Det vi har mest forventninger til i år er en fiskeøgle som vi oppdaget i fjor. Vi ser både snuten i den ene enden, og halen i den andre, så vi tror den er i god stand. Den er også den absolutt eldste fiskeøglen vi har funnet, sier Hurum.

Han er usikker på hvilken tilstand de andre skjelettene er i, siden det er vanskelig å se om det som stikker ut av jorda er begynnelsen eller slutten på skjelettet.

Mange av skjelettene som ble gravd fram i fjor ligger fremdeles og venter på en student som kan jobbe med dem, men et interessant funn er i ferd med å bli hentet ut av gips og stein.

Skriver barnebok

– Vi fant en bakpart av en fiskeøgle, fra hofta til halen. Den ser ut til å ha vært rundt åtte meter lang, og er dermed den største fiskeøgla vi har funnet, sier Hurum.

I oktober kommer det ut en omfattende publikasjon om øglefunnene på Svalbard. Samtidig kommer en barnebok om funnene.

– Vi møter en liten fiskeøgle som fødes og bor med flokken sin i havet som dekket Svalbard. I boken gjenforteller vi også om funnene og forskningen våre for barna, sier Hurum, som gleder seg til boklanseringen.

Før årets utgraving skal Hurum ut og undersøke en ny lokalitet sør på Spitsbergen for å se om det finnes skjeletter der. Men det er ingen konkrete prosjekter på gang.

– Nå har vi ti år med liming av skjeletter foran oss. Men jeg er ikke ferdig med Svalbard. Det har blitt en del av sommeren min, sier Hurum.

Neste sommer blir det en tenkepause, men paleontologen håper at all kunnskapen om å slå leir og grave ut skjeletter i Arktis kan komme til nytte igjen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark