NRK Meny
Normal

– For Simon handlet det om å gi

En stappfull kirke, statsminister Jens Stoltenberg og stortingsrepresentanter fra Troms følger Simon Sæbø (18) til graven i dag.

Video Begravelse Salangen

Begravelse av Simon Sæbø i Salangen

Begravelse Stoltenberg

Her ankommer statsminister Jens Stoltenberg og hans kone Ingrid Schulerud kirka.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Gjennom sokneprest Kim Astrup forteller familien til Simon at de ikke vil bruke tiden på hat og destruktive krefter, men føre videre det Simon sto for.

Forrige fredag var 18-åringen fra Salangen en av 69 ungdommer som ble drept under terrorangrepet på Utøya.

I dag begraves han fra Sjøvegan kirke.

– Simon viste en sjelden omsorgsevne og han ville at alle skulle føle seg inkludert, sier Jens Stoltenberg i sin tale under begravelsen.

Statsministeren legger vekt på 18-åringens samfunnsengasjement i lokalsamfunnet, der Simon tok ansvar for unge asylsøkere og ga dem leksehjelp på fritida.

– Simon svarte ja til å gjøre dette, og ble overrasket da han fikk lønn. For Simon handlet det om å gi, sier Stoltenberg.

begravelse Simon gravfølge

Rundt 1500 mennesker fulgte Simon til graven.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Har mistet det umistelige

Henvendt til familien, sier statsministeren at han som far gråter med dem.

– Dere har mistet det umistelige. Dere er ikke alene, sier Stoltenberg, og understreker at hele Norge føler med familien.

– Foran Simons båre byr jeg dere fellesskapets sterke hånd. Dere har mistet en sjeldent god gutt. Salangen har mistet en viktig stemme. Norge har mistet noe av sin framtid.

Simon Sæbø

Av dem som kjente ham, beskrives Simon Sæbø (18) som en ledertype med stor omsorg for andre, og en stor tillit til det gode i alle mennesker.

Foto: Privat

Raus og inkluderende

– En rausere bror og bedre sønn, kjæreste og venn er det vanskelig å tenke seg. Må han inspirere mange av oss til å gi vårt bidrag til et varmere, åpnere og mer inkluderende samfunn, sier presten i sin tale under begravelsen.

Han beskriver Simon som en var og følsom person, som hadde lett for å ta inn over seg når andre var utsatt for urettferdighet.

Simon beskrives som en veldig åpen og samfunnsengasjert ungdom. Blant aktivitetene han var med på var leksehjelp for innvandrere i kommunen.

Begravelse folk2

Flere hundre følger begravelsen fra kirkebakken.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Stortingsrepresentanter til stede

Statsminister Jens Stoltenberg hadde et privat møte med familien før begravelsen.

Til stede i kirka var også alle stortingsrepresentantene fra Troms. Blant dem Per Willy Amundsen (Frp) Elisabeth Aspaker (H) og Anne Marit Bjørnflaten (Ap).

Allerede klokka 11 var det fullt inne i Sjøvegan kirke. Mange hadde også begynt å samle seg utenfor kirka, og flere hundre mennesker følger begravelsen fra kirkebakken.

simon begravelse 2

Simon Sæbø begraves fra Sjøvegan kirke i Salangen.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Under begravelsen var det kransenedleggelse av Troms Arbeiderparti, Troms fylkeskommune, Salangen kommune, i tillegg til den nærmeste familien.