Hopp til innhold

Tromsøjente bygger opp israelsk fredsorganisasjon

Tidligere i år reiste Tromsøjenta Silje Ryvold til vestbredden for å være med å gjenoppbygge et palestinsk hjem som israelske myndigheter hadde revet. Nå bygger hun opp en norsk avdeling av den israelske fredsorganisasjonen ICHAD.

Silje Ryvold
Foto: Privat

For selv om de fleste av oss tror at israelere pluss palestinere er lik konflikt, finnes det noen som jobber mot den samme rettferdigheten for begge parter.

Tromsøjenta Silje Ryvold leder interimstyre i norske Israeli Committee Against House Demolitioans, ICHAD, en israelsk freds- og menneskerettighetsorganisasjon som jobber for en rettferdig fred mellom israelere og palestinere.

De fokuserer spesielt på Israels husrivingspolitikk i de okkuperte områdene.

Siden 1967 og fram til i dag har Israel revet rundt 27 000 bygninger i de okkuperte områdene. ICHAD har bygd opp 186 av dem.


Gjenoppbygget palestinsk hjem

Beit Arabiya

Fra Beit Arabiya som ligger i den palestinske landsbyen Anata rett utenfor Jerusalem

Foto: Silje Ryvold

I sommer var hun, sammen med både israelere og palestinere, med på å gjenoppbygge et hus som israelerne har revet hele fem ganger. Med seg hadde hun også foreldrene sine.

– Huset vi gjenoppbygget kalles Beit Arabiya («Arabiyas hus»), som i 2003 ble omgjort til et fredssenter drevet av ICAHD etter at det var revet 4 ganger av israelske myndigheter. 23. januar i år ble huset revet for 5. gang, og altså gjenoppbygget igjen av ICAHD i sommer, informerer Silje.

ICHAD har eksistert i 15 år og har nå støttet organisasjoner i blant annet USA, England, Finland og Australia.


Fått føle det på kroppen

Beit Arabiya

Gjenoppbygging i Beit Arabiya som ligger i den palestinske landsbyen Anata rett utenfor Jerusalem

Foto: Silje Ryvold

Når hun reiste til Vestbredden opplevde hun ikke selv noen husrivninger, men hun har fått føle det på kroppen tidligere.

I 2008 var Silje selv tilstede da 400 maskerte og bevæpnede soldater kastet ut fem familier fra et hus i Beit Hanina i Øst-Jerusalem.

Dette våknet hun av midt på natten. Formiddagen etter sprengte de huset i filler, mens hun og en kollega var vitne til det hele

Se video fra Silje fikk oppleve å bli kastet ut av huset her:

Video fra da Silje fikk oppleve 400 maskerte og bevæpnede soldater kaste ut fem familier.

- Handler om å støtte menneskeverdet


Etter flere besøk i Midt-Østen mener Silje Ryvold det fortsatt e mye å jobbe med.

Tromsøjenta ble engasjert i dette arbeidet etter hun i 2003 arbeidet som solidaritetsarbeider for Palestinakomiteen i en palestinsk flyktningsleir i Libanon.

– Det var der jeg fikk øynene opp for hva som foregår i Israel og Palestina. Da ble jeg veldig engasjert i saken, sier Silje.

Hun synes det er viktig å få fram at konflikten mellom israelere og palestinere ikke er så polarisert som man skal ha det til.

– Det handler ikke om at man skal ta et standpunkt, om man er for palestinere eller israelere. Det handler om å støtte menneskeverdet, sier hun.


Fikk besøk til Tromsø

Beit Arabiya

Fra Beit Arabiya som ligger i den palestinske landsbyen Anata rett utenfor Jerusalem

Foto: Silje Ryvold

Etter arbeidet i flyktningleiren var det å vendte nesen nordover igjen og hjem til Tromsø. Der skrev hun masteroppgave på fredsstudiet ved Universitetet i Tromsø.

Her tok hun for seg israelske fredsorganisasjoner og kom i kontakt med ICHAD.

Denne uken var hun tilbake på fredsstudiet, hvor hun hadde med seg den israelske jøden Itay Epsthain som gjesteforeleser. Han er tidligere leder av Amnesty i Israel, og nå nestleder i ICHAD.

– Den israelske fredsbevegelsen er en viktig stemme som sjelden høres her i landet, og vi håper Itays besøk i Tromsø vil kunne bidra til å bringe nye perspektiver på konflikten inn i bildet. Vi mener det knapt fins noe viktigere enn å støtte opp om de modige israelerne som arbeider for en rettferdig fred, sier Silje Ryvold.

Kjempet for fred i flere år

Itay tjenestegjorde fem år i den israelske hær. Han fikk etter hvert en følelse av at det Israel gjorde var et feil spor.

Rettferdighet for begge folk er målet til I ICHAD. Ifølge Itay Epsthain er stadig flere israelere engasjert i palestinernes rettferdighet, og omvendt.

– Vi ser mer og mer at israelere og palestinere står sammen i solidaritet, og det har også vært mitt personlige mål alle disse årene, sier han.

Israeleren har studert internasjonal rett, og før han kom til Tromsø snakket han i FNs generalforsamling.