Sikret plassen: – Smakte like godt som å bli ligamester

Med 2–0 seier over Haugesund på Alfheim søndag ettermiddag sikret Gutan plassen i Eliteserien 2018.

Eliteserien fotball 2017. Tromsø - Haugesund 2-0.

En fornøyd TIL-trener Simo Valakari etter plassen i eliteserien var sikret.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Med én kamp igjen å spille, og åtte poeng ned til Aalesund på kvalikplass, har Tromsø berget plassen i neste års eliteserie.

Det etter en nærmest utrolig poengfangst med 23 poeng på 13 kamper siden Simo Valakari tok over treneransvaret på Alfheim i sommer.

Selv sammenligner han det med det sensasjonelle seriegullet han tok med SJK i den finske eliteserien i 2015.

Direktesending etter kampen mot Haugesund

Bare to år etter å ha rykket opp med samme lag.

– Jeg kan sammenligne det med når jeg vant ligaen med SJK i Finland. Det beste vi kunne gjøre i år var å holde oss i eliteserien. Å sikre plassen var vårt «trofe». Dette er forhåpentligvis starten på en lang vakker reise, sier Valakari til NRK.

– Nå som plassen er sikret, hva vil målene være for klubben fremover?

Det er tidlig nå. Vi skal nyte dette øyeblikket, og så må vi tenke på siste seriekamp neste uke. Men jeg vet at dette er en veldig god klubb, og vi har jobbet veldig hardt. Målet vårt må være at vi ikke skal juble for å holde oss i eliteserien hvert år. Denne klubben fortjener mye bedre enn det, sier 44-åringen.

Eliteserien fotball 2017. Tromsø - Haugesund 2-0.

Tromsø-jubel for seier og fortsatt Eliteseriespill.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

– Gått over forventning under Valakari

Da Valakari tok over treneransvaret på Alfheim lå TIL nest sist på tabellen, og hadde kun 14 poeng etter 15 spilte kamper.

Men med et poengsnitt under Valakari, som kan måle seg med de aller beste i eliteserien, har Gutan berget plassen på en svært overbevisende måte.

– Ja, på mange måter har det nesten gått bedre enn forventet. Det kan ta tid å få endret et spillemønster og mental tankegang, derfor er jeg litt overrasket over at det har skjedd så fort. Det har vært en artig høst, og jeg tror de fleste spillerne er enig at det er veldig gøy å spille fotball igjen, sier TILs kaptein Simen Wangberg.

Det er litt tidlig å snakke om dette nå, i og med at dere akkurat har berget plassen, men når dere har gjort det såpass bra i høst under Valakari, hvor langt kan denne gruppa nå med tanke på neste sesong?

– Som du sier er det jo litt vanskelig å svare på det nå. Men slik vi spilt denne høsten, både i form av poengfangst, og ikke minst rent spillemessig, så er det meget oppløftende foran neste sesong. Vi har fått et eget spill som gir en ekstrem trygghet, sier Wangberg.

Lehne Olsen og Gjermudn Åsen

Årets spiller Gjermund Åsen (t.h) jubler sammen med Thomas Lehne Olsen (t.v.).

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Gjermund Åsen ble årets spiller

Før kampstart ble midtbanespiller Gjermund Åsen (26) kåret til årets TIL-spiller.

Etter bare 21 minutter viste han hvorfor, da han som mange ganger før, nydelig serverte Thomas Lehne Olsen. Spissen gjorde ingen feil, og sendte Gutan opp i 1–0 ledelse med en klinisk avslutning.

– Jeg setter veldig pris på det. Hadde vi rykket ned eller havnet på kvalik, hadde ikke den prisen betydd så mye. Jeg synes også det har vært fantastisk oppmøte på Alfheim i år, selv om det har gått opp og ned. Jeg må gi all ære til de som har møtt opp her hver gang å støttet oss, sier Åsen.

Dessverre for Alfheim-publikummet kan Åsen forsvinne før neste sesong.

26-åringen er på utgående kontrakt, og om han fortsetter i TIL er langt fra sikkert.

– Jeg har ikke tenkt noe på det i det hele tatt. Det eneste jeg har hatt fokus på er å nyte disse øyeblikkene, sier trønderen.

Laster innhold, vennligst vent..