NRK Meny
Normal

På afrikansk nattklubb med lusekofte og nisselue

Sigurd Johan Heide synes det er rart at vi skal stille ut afrikanere for å markere Norges grunnlov. Derfor dro han til Afrika for å stille ut seg selv.

Sigurd Johan Heide

Danser og koreograf Sigurd Johan Heide får mye oppmerksomhet for sin 'Norgeslandsby' i Uganda.

Foto: Eilif Bremer Landsend

– Å komme tett inn på folk ga oss mange flotte opplevelser, sier danseren og koreografen Sigurd Johan Heide fra Grytøy.

Under jubileumsutstillingen i Oslo i 1914 ble det bygget en landsby der 80 kongolesere skulle bo og leve så virkelighetsnært som mulig. Arrangørene ville først bruke samer i utstillingen, men ble klokelig frarådet å stille ut stemmeberettigede nordmenn i en slik sammenheng.

Nå ønsker de unge kunstnerne Lars Cuzner og Mohamed Ali Fadlabi å gjenskape landsbyen til 200-årsjubileet for Norges grunnlov i 2014.

Video Kunstnere vil gjenskape "Kongolandsbyen"

For snart 100 år siden, under verdensutstillingen i Oslo i 1914 - ble det bygget en landsby, der 80 kongolesere skulle bo og leve så virkelighetsnært som mulig. Nå vil to unge kunstnere gjenskape Kongolandsbyen - og det vekker sterke reaksjoner i norsk-afrikanske miljøer.

Lusekofte og nisselue

Sigurd Johan Heide

Sigurd Johan Heide kler seg i lusekofte og nisselue, og setter seg på display for innbyggerne i Kampala under portalen laget av Susanne Irene Fjørtoft.

Foto: Eilif Bremer Landsend

Sigurd Johan Heide vil snu perspektivet. Han dro derfor til Uganda for å se hvordan de ville reagere da han iscenesatte "Norgeslandsbyen" i Kampala.

Scenograf og scenekunstner Susanne Irene Fjørtoft bygget en fargerik portal som kulisse for den dansende Heide. Han var kledd i lusekofte og nisselue og framførte norsk tradisjonsdans.

– Formålet er å få folk til å tenke, sier Heide. Har vi egentlig kommet lengere enn vi var i 1914, og trenger vi å se på andre for å definere oss sjøl?

Fotballbane og nattklubb

Ved å besøke en fotballbane, en beryktet nattklubb, et myldrende fruktmarked og universitetscampusen fikk ensemblet presentert seg for et bredt lag av Kampalas innbyggere.

– Vi ble møtt med store øyne, latter og nysgjerringhet. Og ikke minst, mange interessante samtaler, forteller Heide.

Prosjektet skal nå videreføres under Barents dansefestival . Der vil Heide og resten av ensemblet vise videoer fra Kampala. Og hvis alt går som planlagt blir det ei barnebok med handling fra Sigurds eventyrlige reise til Afrika.