Tromsø sier nei til sirkuselefanter

Onsdag kveld sa kommunestyret i Tromsø nei til at sirkus med elefanter og andre eksotiske dyr får leie tomter i kommunen.

Elefanten Baba

Sirkuselefanten Baba opptrer på Sirkus Merano, og er ikke lenger velkommen i Tromsø.

Foto: Mia Kristoffersen / NOAH

Med dette blir Tromsø kommune den første kommunen i landet som forbyr bruken av eksotiske dyr i sirkus.

– Bakgrunnen for forslaget er at Mattilsynet anbefalte den forrige regjeringen å forby sirkus med dyr. Bakgrunnen for dette er at elefanter ikke har det bra når de har 100 reisedøgn i året på et sirkus, sier Brynmor Evans, kommunestyrerepresentant for Miljøpartiet De Grønne til NRK.

Han sto bak forslaget som ble behandlet av kommunestyret, med en moderering fra Venstre.

Statsråd-ja til elefanter

Partiene som støttet forslaget var Venstre, SV, Høyre og Rødt.

Det var i fjor at daværende landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum sa ja til å fortsatt tillate elefanter på norske sirkus, til tross for anbefalingene fra Mattilsynet om å fjerne elefantene fra listen over godtatte sirkusdyr.

Siden ikke forbudet ble vedtatt i forrige regjering, ønsket kommunestyret i Tromsø å ta saken lokalt.

– Tromsø kommune skal ikke tjene penger på det vi definerer som dyremishandling, sier Evans.

Håper flere gjør som Tromsø

Han håper at flere kommuner vil gjøre som Tromsø, og at dette vil sende et signal til den sittende regjeringen.

– Men hva med alle barn og voksne som elsker elefanter?

– Jeg tror barn vil på sirkus fordi det er noe nytt og eksotisk. Men jeg tror også det er mange foreldre som kvier seg for å dra på grunn av sirkusdyrene. Det kan være en befrielse for dem å måtte bruke penger på dette fordi barna maser om å gå, sier Evans.

I Tromsø har sirkusene tradisjonelt leid plass ved havna i Tromsdalen. Skal de slå opp teltene sine der i år, må det bli uten dyr i manesjen.

Merano reagerer

Det reagerer norske sirkus Merano på.

– Våre elefanter er 43 og 44 år gamle. De har vært i sirkus fra de var halvannet og to år gamle, hos en og samme eierfamilie. De kan ikke annet. Vi kan jo ikke bare sette dem ut i jungelen! sier Pressekontakt Turid Beth Hansen i Cirkus Merano til avisa Nordlys.

Hun forteller at flere andre norske kommuner har stoppet lignende vedtak etter å ha sett mattilsynets rapporter fra sirkuset, og sier hun skulle ønske kommunen hadde tatt kontakt før vedtaket.