NRK Meny
Normal

Sier nei til ny flyseteavgift: – Vil ramme Nord-Norge hardt

Fylkesråd for samferdsel i Troms, Ivar B. Prestbakmo (Sp) mener den nye flyseteavgiften ikke har noe med klimatiltak å gjøre og at den vil ramme Nord-Norge uforholdsmessig hardt.

Prestbakmo

Fylkesråd for samferdsel i Troms, Ivar B. Prestbakmo mener flyseteavgiften virker lite gjennomtenkt.

Foto: Petter Strøm / NRK

Prestbakmo går i forslag til høringsuttalelse, som skal behandles av Fylkesrådet i Troms neste uke, mot ny flyseteavgift.

– Forslaget har en uklar klimaeffekt, er konkurransevridende og vil ramme distriktene og samferdselen i Nord-Norge i særlig grad, skriver fylkesråden i forslag til høringsuttalelse.

Stortingsflertallet vedtok i statsbudsjettet at det skal innføres en flyseteavgift på 80 kroner per flybillet, som vil gi 2 milliarder kroner årlig i inntekt til staten.

Tolldirektoratet har etter vedtaket sendt ut på høring et forslag til forskrift på flyseteavgiften, med høringsfrist 21. februar. Flyseteavgiften planlegges innført fra 1. april 2016.

– Lite gjennomtenkt

Det er denne høringen fylkesråd for samferdsel i Troms, Ivar B. Prestbakmo foreslår at fylkesrådet skal si nei til på vegne av Troms fylkeskommune.

Prestbakmo mener også at avgrensningen av virkeområdet for skatten er lite gjennomtenkt, og at det vil slå svært ulikt ut for ulike deler av Distrikts-Norge.

– Eksempelvis vil ruter fra Stokmarknes til Bodø skattlegges, men ikke fra Andenes eller Svolvær. Hammerfest får skatt, mens Honningsvåg slipper. I Nord-Norge fungerer fly i stor grad som et kollektivtrafikkmiddel.

Han legger til at i Tromsø og Finnmark har en heller ikke tog som alternativ.

Regjeringen har uttalt at flyseteavgiften er en klimaavgift, men Prestbakmo mener avgiften ikke har særlig klimaeffekt.

– Dermed framstår avgiften kun som en inntekt til staten for å dekke andre tilfeldige kostnader i statsbudsjettet. Slik utvikles ikke et fornuftig og grønt skattesystem.