Setter press på Norges verste forurenser – som er russisk

Norge setter press på det russiske selskapet Trust arktikugol, som eier og driver kullkraftverket i Barentsburg. Kraftverket er den verste forurenseren av svoveldioksid på norsk jord.

Kraftverk i Barentsburg
Foto: Arild D. Moe / NRK

Det durer fra kullkraftverket i Barentsburg som har produsert strøm, siden 1974. Kraftverket på Svalbard er Norges verste forurenser av svovel.

– Når svovel brenner dannes i hovedsak svoveldioksid som er giftig og har en ubehagelig stikkende lukt og forårsaker sur nedbør, sier Harald Sørby i miljødirektoratet.

Krever plan for reduksjon

Harald Sørby, seksjonssjef Klif

Seksjonssjef i Miljødirektoratet, Harald Sørby vil ha slutt på svovelutslippene fra Barentsburg.

Foto: Klif

Miljødirektoratet krever nå en plan for å få stanset disse utslippene som forårsaker sur nedbør.

– Vi har en dialog med selskapet, om utslippene og den forurensingen den fører med seg, og arbeider for å redusere utslippene fra virksomheten. Vi har konsentrert oss om å ta tak i svovelutslippene fra kraftverket, sier Harald Sørby, seksjonsleder i Miljødirektoratet.

Hvert år slippes det ut 1900 tonn fra kullkraftverket i Barentsburg, nummer to på lista er Elkem Rana, med «bare» 1000 tonn svoveldioksid.

Per Arne Totland, som har skrevet flere bøker om Svalbard, mener det ikke er enkelt å skaffe penger til et slikt prosjekt som dette.

Per Arne Totland

Per Arne Totland, som har skrevet flere bøker om Svalbard tror ikke det vil bli enkelt å få penger fra Moskva til reduksjon av svoveldioksid.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– Erfaringene viser at det tar veldig lang tid å få de pengene man ber om til Barentsburg fra Moskva, i tillegg er Russland inne i en økonomisk krise for tiden. Det gjør det ikke mer sannsynlig at de skal bruke store penger på miljøtiltak på Svalbard.