NRK Meny
Normal

Setter hardt mot hardt

Statoil krever eierandeler i Shtokman for å bidra med norsk teknologi.

Sjtokman
Foto: NRK

Direkte fra Moskva til Kirkenes denne uken kom representanter fra toppledelsen i det russiske gigantselskapet Gazprom.

Russisk munnkurv

De ble møtt av norske oljetopper som setter hardt mot hardt for å la russerne få norsk kompetanse og teknologi.

Den russiske Gazprom-ledelsen kom med munnkurv til Kirkenes når det gjelder forholdet til Norge og konkrete nyheter i forbindelse med utbyggingen av Shtokman-feltet i Barentshavet.

I fjor signaliserte Gazprom-sjef Aleksey Miller at Russland skal bygge ut det gigantiske gassfeltet alene, men Statoil satser fortsatt på eierandeler i russisk sektor for å stille opp med sin kompetanse, i tillegg til at man opprettholder tilbudet til russerne om eierskap på norsk side.

Holder kortene tett

Men Statoils Russland-ansvarlig, Henrik Carlsen, må fortsatt konstatere at russerne holder kortene tett til brystet.

- Det har ikke vært nye signaler ut over det Aleksander Medvedjev sa i Davos at man ønsker å invitere til nye samtaler, sier Carlsen til NRK.

NRK snakket med lederen for den russiske delegasjonen som kom til Kirkenes mandag. Han sier han ikke har noen kommentarer fordi Gazprom fortsatt er i en prosess med partnersøk.

Han bekrefter at det er nødvendig teknologi og kompetanse som står i høysetet for Russland nå, uten å gi et eneste signal til norske interessenter.

Fremtidstro

Men Hydros Bengt Lie Hansen finner ingen grunn til annet enn fremtidstro når det gjelder norske petroleumsambisjoner i Arktis.

Han var også storfornøyd med at så mange russiske beslutningstakere kom til Kirkenes:

- Jeg tror ikke siste ord er sagt når det gjelder norsk deltakelse på Shtokman. Russerne trenger Hydros teknologi, sier Lie Hansen til NRK.